Lectură de 6 minute

06 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Prețurile alimentelor au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, în 2021, dar au fost în scădere în decembrie, comparativ cu alte luni

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI), care urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai tranzacţionate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 133,7 puncte în decembrie 2021, în scădere cu 1,2 puncte (0,9 la sută) față de luna noiembrie, dar tot în creștere cu 25,1 puncte (23,1 la sută) comparativ cu luna decembrie 2020, arată Food and Agriculture Organziation of the United States (FAO).

Astfel, prețurile alimentelor au scăzut în decembrie comparativ cu celelalte luni din 2021, dar au rămas ridicate, fiind înregistrată cea mai mare creștere din 2011 până în prezent.

Cu excepția produselor lactate, valorile tuturor sub-indicilor cuprinse de FFPI au înregistrat scăderi lunare, prețurile internaționale ale uleiurilor vegetale și zahărului înregistrând o scădere semnificativă de la lună la lună. Pentru 2021 în ansamblu, indicele FFPI a emis în medie 125,7 puncte, cu până la 27,6 puncte (28,1%) peste anul precedent, toți sub-indicii având o medie semnificativ mai mare decât în anul precedent.

Indicele FAO al prețului la cereale a fost în medie de 140,5 puncte în decembrie, în scădere cu 0,9 puncte (0,6%) față de luna noiembrie. Prețurile de export ale grâului au scăzut în decembrie, pe fondul aprovizionării semnificative, ca urmare a recoltelor bogate din emisfera sudică și a încetinirii cererii.

Cu toate acestea, prețurile la porumb au fost mai ferme, susținute de cererea puternică și de îngrijorările legate de seceta puternică din Brazilia. În timp ce prețurile sorgului au crescut, parțial influențate de piețele de porumb, cotațiile orzului au scăzut ușor. Prețurile internaționale la orez au scăzut și ele în luna decembrie, pe măsură ce cererea a revenit, iar monedele au avut scăderi față de dolarul american la diverși furnizori importanți.

Crește prețul cerealelor și al uleiurilor

Pentru 2021, indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 131,2 puncte, în creștere cu 28,0 puncte (27,2%) față de 2020 și cea mai mare medie anuală înregistrată din 2012 până în prezent. În 2021, prețurile la porumb și grâu au fost cu 44,1 și 31,3% mai mari decât în 2020, majoritatea ca urmare a cererii mari și a ofertelor tot mai mici, în special în rândul principalilor exportatori de grâu.

Orezul a fost singura cereală care a înregistrat o scădere a prețurilor în 2021, cotațiile scăzând în medie cu 4,0% sub nivelul din 2020.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a fost în medie de 178,5 puncte în decembrie, scăzând cu 6,1 puncte (sau 3,3 la sută) față de ultimele recorduri. Scăderea a fost determinată de reducerea prețurilor uleiului de palmier și de floarea-soarelui, în timp ce valorile uleiului de soia și de rapiță au rămas practic neschimbate de la lună la lună.

Citeste si:
ANGST, un cunoscut jucător din industria cărnii, a intrat în insolvență
ANGST, un cunoscut jucător din industria cărnii, a intrat în insolvență

Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au scăzut în decembrie, reflectând în primul rând cererea scăzută de importuri la nivel mondial, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul creșterii cazurilor de COVID-19.

Între timp, cotațiile internaționale de ulei de floarea soarelui au fost, de asemenea, mai slabe, reflectând raționalizarea cererii. În schimb, prețurile mondiale ale uleiului de soia și de rapiță și-au menținut puterea, în mare măsură susținute de cererea fermă de import, în principal din India, și de limitarea prelungită a ofertei globale. Pentru 2021 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a fost în medie de 164,8 puncte, în creștere cu până la 65,4 puncte (sau 65,8 la sută) față de 2020 și marcând un maxim anual.

Prețuri mai mari pentru lactate și carne

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 128,2 puncte în decembrie, în creștere cu 2,3 ​​puncte (1,8 la sută) față de noiembrie și cu 19,0 puncte (17,4 la sută) peste valoarea din decembrie 2020. În decembrie, cotațiile internaționale pentru unt și lapte praf au continuat să crească, susținute de cererea globală ridicată de import, cuplată cu livrările de export limitate, ca urmare a producției mai scăzute de lapte în Europa de Vest și Oceania.

În ciuda producției scăzute de lapte, producția de brânzeturi din Europa de Vest a crescut, deoarece producătorii au preferat brânza în locul produselor lactate alternative, provocând o scădere a prețurilor la brânzeturi. În 2021, indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost în medie de 119,0 puncte, în creștere cu 17,2 puncte (16,9 la sută) față de 2020, reflectând cererea susținută de import pe tot parcursul anului, în special din Asia, dar și livrările limitate din principalele regiuni producătoare.

Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 111,3 puncte în decembrie, cu o modificare semnificativă față de noiembrie și cu 16,5 puncte (17,4 la sută) peste valoarea sa din anul precedent.

În decembrie, prețurile la păsările de curte au scăzut, în primul rând ca urmare a creșterii livrărilor exportabile la nivel mondial, în timp ce prețurile la ovine au scăzut din cauza creșterii livrărilor din Oceania. Între timp, prețurile cărnii de porc au scăzut pentru a șasea lună consecutiv, deși ușor, deoarece presiunea care apare ca urmare a scăderii importurilor din China a fost compensată de creșterea vânzărilor înainte de Crăciun în marile țări producătoare. În 2021, indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 107,6 puncte, în creștere cu 12,1 puncte (12,7 la sută) față de 2020. Din diferitele categorii, carnea de ovine a înregistrat cea mai puternică creștere a prețurilor, urmată de carnea de bovine și de pasăre, în timp ce prețurile la carnea de porc au scăzut.

A crescut prețul zahărului

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 116,4 puncte în decembrie, în scădere cu 3,8 puncte (3,1 la sută) față de noiembrie și un minim din cinci luni. Scăderea din decembrie a reflectat îngrijorările cu privire la impactul variantei Omicron COVID-19 asupra cererii globale de zahăr ca urmare a reluării măsurilor de izolare în multe regiuni.

Slăbirea realului brazilian (moneda braziliană) în raport cu dolarul american și prețurile mai mici ale etanolului au contribuit, de asemenea, la scăderea prețurilor mondiale la zahăr în decembrie. Pentru întregul an, indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 109,3 puncte, în creștere cu 29,8 puncte (sau 37,5 la sută) față de 2020 și cel mai mare din 2016. Pe tot parcursul anului, preocupările legate de producția redusă în Brazilia pe fondul cererii globale mai puternice de zahăr au susținut creșterea prețurilor.

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețurile alimentelor au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, în 2021, dar au fost în scădere în decembrie, comparativ cu alte luni