Lectură de 2 minute

11 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Prețurile alimentelor ar putea crește în Germania: carnea ar putea deveni de până la șase ori mai scumpă

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Noul ministru al agriculturii din Germania, Cem Özdemir, vrea să crească prețurile alimentelor pentru a reflecta costurile de mediu și pentru a garanta un venit echitabil fermierilor. Astfel, carnea ar putea deveni de până la șase ori mai scumpă, potrivit Retail Detail. 

Özdemir, membru al Partidului Verde din Germania vrea să pună capăt prețurilor mici la alimente, în special la carne. Potrivit ministrului, prețurile actuale nu mai au sens, ele nu țin cont în niciun fel de impactul asupra mediului.

,,Un kilogram de carne tocată la prețul de 3,98 euro nu poate veni de la un animal fericit. Niciun fermier nu poate trăi din aceste prețuri'', a spus ministrul Cem Özdemir.

Vara trecută, o comisie de experți din Germania a făcut deja o serie de recomandări pentru a face industria agricolă mai sustenabilă. Punctele cheie au inclus faptul că agricultura trebuie să susțină biodiversitatea și clima, că animalele trebuie tratate cu respect și că toată lumea din lanțul de producție are dreptul la un preț corect. Acest lucru ar duce, totuși, la o scumpire a cărnii de până la șase ori. Consumatorii ar putea, de asemenea, să plătească mai mult și pentru produsele lactate.

Potrivit comisiei, tranziția ecologică este fezabilă doar dacă populația nu simte că este o povară prea mare, chiar dacă întreaga schimbare ar costa miliarde anual. Organizațiile care luptă împotriva sărăciei au cerut deja guvernului să ofere sprijin financiar familiilor cu venituri mici atunci când prețurile alimentelor cresc.

La sfârșitul anului 2020, mai mult de o zecime din terenul agricol din Germania era ocupat de ferme ecologice. Noul guvern condus de Olaf Scholz vrea să crească acest procent la cel puțin 30% până în 2030. În Belgia, dimpotrivă, mai puțin de 7% din terenul agricol a fost folosit organic. În zona de nord, această pondere a fost chiar de 1,4%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețurile alimentelor ar putea crește în Germania: carnea ar putea deveni de până la șase ori mai scumpă