Lectură de 2 minute

28 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Prețul porumbului, din nou în creștere, din cauza blocajelor maritime din Marea Neagră și Marea Azov

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Cotaţiile la porumb au crescut din nou pe piaţa europeană, în contextul în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate, iar Marea Azov este în continuare închisă pentru navigaţia navelor, notează Agerpres.

Tona de porumb cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, până la 321 de euro, iar cea cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, până la 284 de euro, potrivit datelor din jurul orei prânzului, publicate pe platforma Euronext.

„În acest sezon au mai rămas de exportat 10-12 milioane de tone de porumb din Ucraina, din care o mare parte era destinată Europei. În mod tradiţional jumătate din porumbul important de Europa provine din Ucraina", explică brokerul Damien Vercambre.

După China, principalii cumpărători de porumb ucrainean sunt Ţările de Jos şi Spania.

Grâul se pregătește să ajungă la cel mai mare nivel zilnic din 2012 până în prezent, din cauza problemelor de aprovizionare. Exportatorii de cereale caută alte surse de grâu și porumb, deoarece invazia rusă întrerupe livrările ucrainene, producătorii din Uniunea Europeană, România și Franța, fiind folosiți pentru a acoperi unele încărcături din apropiere, au declarat comercianții.

România și Franța reprezintă aproximativ 29% din exporturile mondiale de grâu, 19% din livrările mondiale de porumb și 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui.

România, un important furnizor de cereale care, ca și Ucraina, exportă prin Marea Neagră, dar în afara zonei de conflict, a fost văzută ca o opțiune evidentă de rezervă pentru comercianți, potrivit Reuters.

Exporturile rusești ale tuturor mărfurilor, de la petrol și metale la cereale, vor fi grav perturbate de noi sancțiuni occidentale, dând o lovitură economiei Rusiei și dăunând Occidentului printr-o creștere a prețurilor și a inflației, au spus comercianții și analiștii pentru Reuters.

Citeste si:
Zara își redeschide magazinele din Ucraina după o absență de doi ani
Zara își redeschide magazinele din Ucraina după o absență de doi ani

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au fost raportate explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Kiev, Harkov, Odesa, Mariupol, Nipru și Kramatorsk.

Sursa foto: Wouter Supardi Salari, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețul porumbului, din nou în creștere, din cauza blocajelor maritime din Marea Neagră și Marea Azov