Lectură de 3 minute

18 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Prețul cafelei a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Sectorul este afectat de costul transportului maritim și vremea din Columbia și Brazilia

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Prețurile cafelei Arabica au crescut, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, pe fondul înmulţirii semnalelor privind recoltele slabe ai principalilor producători din Brazilia și Columbia. Prețurile pentru boabele de cafea livrate în martie au urcat cu 4,6%, până la 2,3475 dolari pe livră (0,45 kilograme) în New York, cel mai ridicat preţ înregistrat după luna ianuarie 2012. Prețul este aproape dublu față de anul trecut, transmite Bloomberg.

În plus, scumpirea cafelei arabica, folosită în marile lanțuri de cafenele, precum Starbucks Corp. și Peet’s Coffee & Tea Inc, stimulează presiunile inflaționiste în mai multe sectoare ale economiei.

Zonele braziliene care au înregistrat o scădere a producție în acest an, culturile fiind afectate de secetă și îngheț, sunt de așteptat să aibă randamente sub normal și în anul 2022, dar Brazilia nu are suficiente stocuri pentru a acoperi diferenţa. Astfel, preţurile ar putea ajunge în curând la 2,70 şi chiar 2,80 dolari pentru o livră de cafea arabica.

,,Stresul legat de problemele din lanțul de aprovizionare este la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulți factori adverși în același timp. Acest lucru se transformă rapid într-o criză'', a declarat Judy Ganes, președintele J. Ganes Consulting, o companie de analiză.

Prețurile la nivel local pentru cafeaua arabica în Brazilia și Columbia sunt la un nivel record. Există îngrijorări cu privire la faptul că tot mai mulți fermieri și producători nu își vor putea îndeplini obligațiile contractuale după ce au încheiat contracte de livrare pe repede înainte la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent.

Producțiile de cafea, afectate de secetă și îngheț

Producția Braziliei din 2021 a scăzut după ce seceta și înghețul au afectat culturile, iar ploile vor rămâne cruciale pentru orice redresare în 2022. Furnizorul de cafea arabica pe locul doi în lume, Columbia, se luptă cu ploile excesive care reduc recoltele și cresc riscul de îmbolnăvire a plantelor. Cele două țări reprezintă aproape trei sferturi din producția mondială de arabica.

Aproximativ 3,5 milioane de pungi de cafea, în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline, se află în depozitele braziliene, spune Anike Ejlers Wolthers, fondatorul Red Container Coffee, un broker cu sediul în Santos, principalul centru de export al țării. Livrările de cafea durează acum până la 100 de zile, când normalul în această perioadă trebuia să fie de 30 de zile.

Și India se confruntă cu probleme din cauza ploii abundente din ultima perioadă, lucru care a dus la distrugerea culturilor. Mai mult, costurile ridicate de transport și costul îngrășămintelor agravează aprovizionarea din acest sector, iar condițiile meteorologice din La Nina ar putea aduce vreme nefavorabilă în America de Sud în lunile următoare.

Citeste si:
De'Longhi a lansat espressorul Rivelia și în România
De'Longhi a lansat espressorul Rivelia și în România

Probleme cu transportul maritim

Companiile simt problemele și efectele acestei crize. Grupul israelian Strauss Group Ltd., cu sediul în Israel, proprietarul Doncafe şi Amigo, și unul dintre cei mai mari prăjitori de cafea, a declarat că majorarea costurilor cu materiile prime, în special la cafea şi lapte, îi micșorează marjele. Compania a fost nevoită să crească prețurile în Brazilia, dar și în Ucraina, România, Serbia și Polonia.

Exportatorii brazilieni de cafea nu au putut să livreze milioane de pungi de cafea în ultimele luni din cauza blocajelor din port. Vietnamul, cel mai mare producător de robusta, a avut probleme și întreruperi în lanțul de aprovizionare și ca urmare a creşterii costurilor cu transporturile maritime pe rutele din Asia.

Consumul de cafea din acest an este preconizat să ajungă la 168,8 milioane de saci, în creștere de la 164,8 milioane saci anul trecut, potrivit datelor furnizat de Rabobank International. Și bumbacul a crescut cu 1,6% până la 1,1692 dolari pe livră, cea mai mare creștere din luna iulie 2011.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețul cafelei a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Sectorul este afectat de costul transportului maritim și vremea din Columbia și Brazilia