Lectură de 2 minute

25 Mar 2024 - Știri și Noutăți

Preț istoric: boabele de cacao, mai scumpe decât cuprul 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Tendinţa de creştere a cotaţiilor la cacao a continuat luni, tona de boabe cacao depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 9.000 de dolari, în condiţiile în care îngrijorările cu privire la un posibil deficit de aprovizionare se răspândesc pe piaţă iar producătorii de ciocolată caută să îşi asigure materia primă de care au nevoie.

 

Sursa foto: Unsplash

Cotaţiile futures au crescut cu aproape 50% numai în luna martie şi aproape s-au dublat comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului. Recoltele slabe provocate de condiţiile meteo nefavorabile şi pagubele provocate de dăunători culturilor din Vestul Africii, de unde provine cea mai mare parte a ofertei mondiale de boabe de cacao, precum şi absenţa semnalelor pozitive din alte părţi au lăsat industria într-o situaţie dificilă, notează Agerpres.

Acest avans a dus preţurile la tona de cacao spre 10.000 de dolari, un nivel care în urmă cu câteva luni părea de neconceput, şi a făcut boabele de cacao mai valoroase decât cuprul, un metal de referinţă în industrie.

Luni, la Bursa de la New York, cotaţiile futures la cacao au crescut cu 2,8%, până la 9.188 de dolari. Preţurile continuă să crească în pofida faptului că un indicator tehnic este de mai multe luni în zona "overbought".

"Ciocolata ar putea să fie chiar şi mai scumpă în perioada Sărbătorilor de Paşte din 2025, dacă bolile care afectează arborii de cacao şi evoluţiile meteo nefavorabile vor prelungi deficitul în contextul unor preţuri ridicate la zahăr", susţine Diana Gomes, analist la Bloomberg Intelligence.

Există riscul ca situaţia de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutăţească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrişării pădurilor, ar putea să face şi mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.

Acum atenţia pieţelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon

Citeste si:
Topul scumpirilor înregistrate în februarie: cât de mult a urcat prețul detergenților și al alimentelor
Topul scumpirilor înregistrate în februarie: cât de mult a urcat prețul detergenților și al alimentelor
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Preț istoric: boabele de cacao, mai scumpe decât cuprul