Lectură de 2 minute

27 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Denumirea produsului „Pită de Pecica - IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole şi alimentare. 

 

 

Sursa foto: MADR

Astfel, Pita de Pecica se alătură celor 11 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european.

  • Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată),
  • Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată),
  • Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată),
  • Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată),
  • Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată),
  • Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată),
  • Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată),
  • Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată),
  • Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată),
  • Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată)
  • Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată).

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate - Salinatede Turda, iar pentru dobândirea Specialității Tradiționale Garantate – Sardeluță marinată.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice.

Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Produsul „Pită de Pecica - IGP” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. „Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată.

Toate etapele de fabricare a produsului „Pită de Pecica - IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv unitatea administrativ teritorială Pecica, județul Arad.

Procesul de producție a produsului „Pită de Pecica” cuprinde următoarele etape specifice: recepția cantitativă și calitativă a materiilor prime, pregătirea și dozarea materiilor prime, obținerea maielei, frământarea aluatului, fermentarea aluatului, ruperea aluatului, predospirea, modelarea, dospirea, coacerea, răcirea și congelarea rapidă (doar pentru produsul copt congelat).

Citeste si:
Un nou târg cu produse românești în curtea MADR. Când are loc acesta
Un nou târg cu produse românești în curtea MADR. Când are loc acesta

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Pită de Pecica - IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE PRODUSE TRADIȚIONALE ARĂDEANCA, din județul ARAD, format din operatorii economici /procesatori: S.C. PALMAR VALI S.R.L. S.C. DORIS PROD COM S.R.L. și DOBRUTĂRIA TIAMAX S.R.L. din localitatea Pecica, județ Arad.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european