Lectură de un minut

16 Aug 2022 - Știri și Noutăți

Pierderi de 70 milioane euro pentru producătorii de fructe și legume din Marea Britanie

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Producătorii de fructe și legume din Marea Britanie au înregistrat pierderi de 70 milioane de euro, în prima parte a anului, din cauza lipsei forței de muncă, potrivit unei estimări a Sindicatului Agricol Britanic (National Farmers’Union).

Membrii sindicatului susțin că 40% dintre agricultorii chestionați au suferit pierderi de recoltă din cauza lipsei muncitorilor (14% din necesar). În același timp, 17% dintre muncitorii recrutați nu s-au prezentat niciodată, în timp ce 9% au plecat înainte de finalizarea contractului.

Situația este determinată în principal de complicațiile intervenite în ceea ce privește angajările de muncitori din Europa, după Brexit. De asemenea, lucrătorii ucraineni, care au reprezentat în ultimii ani principala mână de lucru sezonieră, sunt acum blocați în țară, din cauza războiului.

În aceste condiții, fermele britanice au trebuit să apeleze la muncitori aduși din Uzbekistan, Filipine, Indonezia și Africa de Sud, care au preluat sarcinile dificile refuzate de localnici.

Nu în ultimul rând, seceta a afectat și ea producția de fructe și legume, producând pagube importante fermierilor. Pentru a depăși situația, sindicatul a cerut Guvernului să crească numărul de vize disponibile pentru a răspunde nevoilor sectorului și a se evita «risipa alimentară».

În prima parte a anului, două treimi din persoanele recrutate au avut vize de lucrător sezonier, iar o treime dintre ei mai fuseseră angajați și anterior. Pentru acest an, au fost autorizate în jur de 38.000 de vize pentru mncitorii sezonieri, în timp ce necesarul în sector este aproape dublu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Pierderi de 70 milioane euro pentru producătorii de fructe și legume din Marea Britanie