Lectură de 5 minute

06 Apr 2022 - Știri și Noutăți

Piața berii a rămas constantă în 2021. Mixurile de bere, berea aromatizată și berea fără alcool, creșteri de aproximativ 20%

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Volumul pieței berii s-a menținut la nivelul anului anterior. La nivel de ambalaje, piața berii revine, încet dar sigur, la tendințele de dinainte de criză, sticla crește, iar PET-ul scade. Mixurile de bere și berile aromatizate, precum și berea fără alcool au înregistrat cele mai mari creșteri, de aproximativ 20%, în timp ce specialitățile de bere au scăzut cu 43%. Cei mai mari producători de bere au investit peste 100 de milioane de euro.

Ponderea deținută de sectorul HORECA în vânzările de bere a crescut doar cu un procent față de 2020, până la 9% anul trecut, comparativ cu o pondere de 15-20% în anii de dinainte de pandemie.

“Venim după un an 2021 complicat, în care vânzările de bere în baruri și restaurante au crescut ușor față de 2020, dar închiderile și restricțiile privind orele de funcționare și numărul de clienți în sectorul Horeca, alături de regulile stricte de carantină, au împiedicat revenirea la nivelurile de dinainte de pandemie. 2022 se anunță chiar mai provocator, în special din cauza situației macroeconomice la nivel local și global, a inflației record cu care ne confruntăm, dar și a războiului din Ucraina. În ciuda tuturor acestor constrângeri, acordăm și anul acesta o atenție deosebită activităților de dezvoltare durabilă, sustenabilitate și consum responsabil și sperăm ca piața berii din România să își continue maturizarea”, a declarat Mihai Voicu, președintele Asociației Berarii României.

Chiar și în condițiile unei stagnări în volum a pieței, sectorul de bere continuă să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra economiei românești.

Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct și indirect, un număr de aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României.

"Preferința românilor pentru berea fără alcool sau cu un conținut scăzut de alcool, cum sunt mixurile de bere și berile aromatizate este în creștere, urmând de altfel și tendința europeană de consum. Deși cu o pondere mică din piață, aceste segmente au înregistrat anul trecut creșteri semnificative în România, de aproximativ 20% față de anul anterior. Aceasta confirmă preferințele tot mai variate ale românilor în materie de bere, dorința de a experimenta gusturi noi, speciale, dar și posibilitatea de a savura gustul berii în situații în care consumul de alcool nu este permis”, a adăugat Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Date cheie în 2021

  • Tipuri de bere consumate: berea lager a continuat să domine preferințele românilor și în 2021, cu o pondere de 93,6%, în ușoară scădere față de anul anterior. Mixurile de bere și berile aromatizate și-au adjudecat 3,8% din piață, iar berea fără alcool a deținut o pondere de 1,7%. Ultimele două categorii au înregistrat cel mai mare salt anul trecut față de 2020, respectiv 21% în cazul mixurilor și 20% în cazul berii fără alcool. Specialitățile - berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roșie etc. - dețin 0,9% din piață și sunt cele mai afectate de criza Covid-19. Categoria a marcat anul trecut o scădere puternică, de 43% față de anul anterior, continuând trendul descendent înregistrat anul anterior (-28%).

  • Preferințele consumatorilor în funcție de tipurile de ambalaje: structura în funcție de ambalaj a pieței berii pe parcursul celui de-al doilea an de criză Covid-19 a reluat tendințele de dinainte de pandemie. Vedeta anului 2021 a fost sticla, cu o creștere de 4 puncte procentuale față de anul anterior, după un prim an pandemic de scădere. Și doza și butoiul înregistrează creșteri, în cazul berii ambalate la cutie tendința ultimilor ani fiind de avans constant, iar în cazul KEG-ului, mulțumită unor perioade mai îndelungate de funcționare a sectorului Horeca, 2021 a adus o ușoară revenire, fără însă a ajunge la ponderea deținută înainte de criza sanitară. PET-ul este singurul tip de ambalaj care a scăzut anul trecut. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj - sticlă: 31,6%, doză: 24,3%, butoi: 2,6%, PET: 41,5%.

    Citeste si:
    O nouă bere de la Bergenbier: ce brand a lansat producătorul
    O nouă bere de la Bergenbier: ce brand a lansat producătorul
  • Investiții: eforturile investiționale ale producătorilor de bere membri ai Asociației înregistrează o tendință în creștere, acestea ridicându-se la 100,5 milioane euro în 2021, în creștere cu aproape 28 milioane euro față de 2020. Investițiile cumulate ale membrilor Berarii României de la înființarea Asociației au atins 1,8 miliarde euro.

  • Contribuții la bugetul de stat: contribuțiile membrilor Berarii României la bugetul statului sunt și ele semnificative, acesta atingând doar anul trecut 272 milioane euro. Nivelul contribuției cumulate din partea membrilor Asociației în ultimii 18 ani a depășit 4,4 miliarde euro.

  • Importuri: Piața locală a berii continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2021, importurile au cunoscut o ușoară creștere de 0,5 milioane hectrolitri, atingând un total de 0,69 milioane hectolitri.

  • Exporturi: exporturile au scăzut ușor, cu 0,04 milioane hectolitri față de anul anterior, atingând un total de 0,49 milioane hectolitri.

  • Număr de producători: numărul producătorilor de bere a crescut la 93, față de 86 în 2020.

Datele pentru comunicatul de presă sunt furnizate de BDO Business Advisory 2021 și studiul Brewers of Europe despre impactul economic al sectorului berii din România, ediția 2020.

De 18 ani, Asociația Berarii României reprezintă vocea comună a industriei locale de bere. Membrii săi actuali sunt importanți producători de bere din România: BERGENBIER SA, HEINEKEN România SA, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES și MARTENS, alături de microberăriile CLINICA DE BERE și SCORILO. Împreună, cei șapte producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI DIN ROMÂNIA.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Piața berii a rămas constantă în 2021. Mixurile de bere, berea aromatizată și berea fără alcool, creșteri de aproximativ 20%