Lectură de 2 minute

19 Oct 2023 - Știri și Noutăți

Peste 62.000 de locuri de muncă part-time, scoase pe piață în 2023. Care sunt cele mai vânate industrii

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Joburile part-time reîncep să intre pe radarul candidaților. Angajatorii au scos în piață cu 10% mai multe locuri de muncă part-time decât în 2022

Sursa foto: Shutterstock

Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au fost scoase în piață de la începutul anului și până acum. Numărul este cu 10% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, asta deși joburile cu jumătate de normă continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie.

Tot în evoluție este și tendința în ceea ce privește aplicările, acest tip de joburi atrăgând, în perioada ianuarie – octombrie 2023 cu 10% mai multe aplicări decât anul trecut.

2023 marchează o revenire a subiectului „part-time” în orizonturile de interes ale angajatorilor și candidaților, cu toate că principala direcție spre care vor să meargă în special candidații este cea a joburilor full time, care nu doar că vin și cu salarii mai mari, dar sunt și asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung.

Bogdan Badea, CEO eJobs, platformă de recrutare din România

Domeniile care oferă cele mai multe posturi part-time

Domeniile care au avut cele mai multe poziții part-time deschise au fost retail, entertainment, servicii, advertising / marketing / PR, turism, industria alimentară, asigurări și call-center / BPO. Cele 1,3 milioane de aplicări înregistrate pentru aceste poziții arată că și interesul candidaților a crescut cu 10% față de 2022. O treime dintre aplicări vizează acele oportunități care permit munca de acasă.

Cei care vor să lucreze part-time aplică preponderent pentru joburile din retail, call-center / BPO, advertising / marketing / PR, servicii și turism. Cel mai mult aplică acei candidați care se află în segmentul de vârstă entry – level și fără experiență, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Urmează candidații cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, cei între 36 și 45 de ani și abia apoi cei din categoria 45+.

În ceea ce privește joburile sezoniere, numărul acestora a scăzut față de anul trecut, însă nu semnificativ, ci într-un procent de aproximativ 5%. Și aplicările au scăzut pe acest palier, datele reflectând inclusiv situația din perioada estivală, atunci când, în mod natural, numărul de oferte sezoniere sau pe bază de proiect crește comparativ cu celelalte luni din an.

Citeste si:
Cushman & Wakefield Echinox: Peste jumătate de milion de metri pătrați de spații industriale și logistice sunt în construcție în România
Cushman & Wakefield Echinox: Peste jumătate de milion de metri pătrați de spații industriale și logistice sunt în construcție în România

În acest moment, 29.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 5.600 sunt locuri de muncă part-time.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Peste 62.000 de locuri de muncă part-time, scoase pe piață în 2023. Care sunt cele mai vânate industrii