Lectură de 4 minute

02 Jun 2020 - Știri și Noutăți

Pandora, cel mai mare producător de bijuterii, va folosi doar aur și argint reciclat

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Pandora, cel mai mare producător de bijuterii la nivel mondial, a anunțat că va înceta în totalitate utilizarea argintului și a aurului minat în bijuteriile sale până în 2025 și va cumpăra doar din surse reciclate. Această schimbare va reduce emisiile de carbon cu două treimi pentru argint și cu mai mult de 99% pentru aur.

Brandul de bijuterii a anunțat, încă de la începutul anului, un plan ambițios de sustenabilitate, ce prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon în întregul lanț valoric. Noua decizie, de a utiliza doar argint și aur reciclat, va intra în vigoare din 2025 și va ajuta producătorul în a-și respecta angajamentele în materie de protejarea mediului.

„Argintul și aurul sunt materiale extraordinare de bijuterii care pot fi reciclate încontinuu, fără a-și pierde calitatea. Metalele minate cu secole în urmă sunt la fel de bune ca cele noi. Acestea nu se vor degrada niciodată. Dorim să ajutăm la dezvoltarea unui mod mai responsabil de a crea lux la prețuri accesibile, precum bijuteriile noastre și să prevenim ca aceste metale fine să ajungă în depozitele de deșeuri. Vrem să contribuim la construirea unei economii circulare", a declarat CEO-ul Alexander Lacik.

De la 71% la complet reciclat

Astăzi, 71% din argintul și aurul din bijuteriile Pandora provin din surse reciclate. Trecerea completă la argint și aur reciclat va reduce emisiile de CO2, consumul de apă, generând și alte efecte pozitive asupra mediului, deoarece reciclarea metalelor folosește mai puține resurse decât extragerea de noi metale.

Emisiile de carbon provenite din aprovizionarea cu argint reciclat sunt o treime în comparație cu argintul minat, în timp ce reciclarea aurului emite aproximativ de 600 de ori mai puțin carbon decât minarea aurului nou, conform evaluărilor ciclului de viață.

„Necesitatea unor practici de afaceri durabile devine din ce în ce mai importantă, iar companiile trebuie să își îndeplinească rolul ca răspuns la criza climatică și la epuizarea resurselor naturale. De mai mulți ani, Pandora a folosit metale reciclate în creațiile noastre. Acum suntem gata să facem următorul pas și să încetăm să mai folosim argintul și aurul minate cu totul. Acesta este un angajament semnificativ, care va fi mai bun pentru mediu și va face bijuteriile noastre mai durabile", a spus Alexander Lacik.

Argintul este cel mai folosit material în bijuteriile Pandora, reprezentând peste jumătate din toate materialele achiziționate, măsurate în greutate. Pandora folosește, de asemenea, volume mai mici de aur, paladiu, cupru și pietre artificiale, cum ar fi nano-cristale și zirconiu cubic.

Decizia de a utiliza doar argint și aur reciclat acoperă întreaga utilizare a acestor metale în bijuteriile Pandora, inclusiv piese semi-finisate, cum ar fi lanțuri și alte piese de la furnizori.

Citeste si:
Studiu Kantar: Peste 50% dintre consumatorii români folosesc SGR
Studiu Kantar: Peste 50% dintre consumatorii români folosesc SGR

Mai mult argint poate fi reciclat

Astăzi, aproximativ 15% din oferta de argint din lume provine din surse reciclate. Mai mult de jumătate din argintul reciclat provine din industrie, unde metalul este utilizat în producția chimică, electronică și în alte scopuri.

Pandora va colabora cu furnizorii săi pentru a garanta o aprovizionare suficientă cu argint reciclat provenit din surse responsabile, certificat în conformitate cu standardele de conducere ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi Consiliul Bijuteriilor Responsabile. Pandora va colabora, de asemenea, cu factorii cheie din lanțul de aprovizionare pentru a explora oportunitățile pentru creșterea disponibilității argintului reciclat și îmbunătățirea standardelor de producție.

Decizia de a utiliza metale prețioase reciclate urmează obiectivele ambițioase de decarbonizare ale Pandora anunțate în ianuarie. În 2020, Pandora va furniza 100% energie electrică regenerabilă la cele două instalații de artizanat ale bijuteriilor din Thailanda, iar până în 2025 compania va fi neutră de carbon pe întreaga operațiune. Pandora s-a alăturat și inițiativei „Science Based Targets” - colaborarea corporativă pentru acțiuni privind schimbările climatice - și va publica anul viitor un plan de reducere a emisiilor de carbon în lanțul său valoric complet, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Pandora creează, fabrică şi comercializează bijuterii moderne, realizate din materiale de înaltă calitate la prețuri accesibile. Bijuteriile Pandora sunt distribuite în peste 100 de ţări, prin aproximativ 7,400 de puncte de vânzare, incluzând peste 2,700 de magazine-concept.

Cu sediul în Copenhaga, Danemarca, Pandora are peste 28.000 de angajaţi în întreaga lume și își produce bijuteriile în fabrici certificate LEED în Thailanda, folosind în principal aur și argint reciclate. Compania plănuiește să devină neutră din punct de vedere carbonic până în 2025 și s-a alăturat inițiativei Science Based Targets pentru a reduce emisiile de carbon pe întregul său lanț valoric. Pandora este listată public la bursa NASDAQ din Copenhaga. În 2019, veniturile totale ale Pandora au fost de aproximativ 2,9 miliarde de euro.

Sursă foto: Arkadi Bulva/Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Pandora, cel mai mare producător de bijuterii, va folosi doar aur și argint reciclat