Lectură de 5 minute

26 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Organizația Internațională pentru Standardizare dezvoltă standarde comune internaționale pentru calitate, aplicabile într-o multitudine de domenii

Advertorial

Abonează-te pe  

Calitatea este o caracteristică care nu trebuie să lipsească din nici o activitate fie că este vorba despre o activitate realizată în propria locuință, la locul de muncă sau în cadrul propriei afaceri. Nivelul de competitivitate a crescut atât de mult încât nimeni nu își mai permite să facă rabat de la calitate. Asta în cazul în care își dorește sa aibă succes.

Pentru că mărfurile, produsele finite sau nefinite etc, sunt comercializate la nivel internațional există anumite standarde de calitate care trebuie să fie respectate de către toți antreprenorii care doresc să desfășoare o anumită activitate de pe urma căreia să aibă un anumit câștig financiar. Aceste standarde au fost și sunt stabilite în continuare de către Organizația Internațională pentru Standardizare. ISO, pe scurt. Această organizație nonguvernamentală are sediul la Geneva, în Elveția și este recunoscută de către 163 de țări. Scopul acestei organizații este de a îmbunătăți calitatea vieții dar și de a proteja societatea în care trăim.

Rolul standardelor ISO

Atât persoanele care activează în domeniul antreprenoriatului cât și persoanele fizice sau juridice care au calitatea de clienți ai diferitelor magazine non alimentare sau alimentare au auzit cel puțin o dată despre standardul ISO. Acest lucru nu înseamnă automat că toate persoanele care au auzit cel puțin o dată despre standardul ISO știu ce înseamnă acesta. Pentru că este important ca fiecare dintre noi să știe ce înseamnă standardul ISO și care sunt avantajele de care se bucură în cazul în care optează pentru achiziționarea sau realizarea unui produs respectând standardul ISO, iată care sunt cele mai importante roluri avute de către implementarea standardelor ISO:

  • Contribuie la protejarea mediului înconjurător. Trăim într-o societate care pe zi ce trece devine din ce în ce mai agresată de tot felul de chestii care nu fac altceva decât să mărească nivelul de poluare existent în atmosferă. Pentru a întrerupe această situație vicioasă este necesară respectarea unor măsuri foarte bine definite. Acestea sunt oferite într-un mod foarte clar de către Organizația Internațională pentru Standardizare și sunt implementate de către un număr din ce în ce mai mare de afaceri.

  • Contribuie la creșterea nivelului de productivitate. Acesta este rolul principal pentru care managerii implementează standarde de calitate elaborate pentru tipul de afacere în cadrul căruia urmează să fie implementate. Este clar că fiecare manager dorește să facă tot ceea ce este posibil pentru a putea crește nivelul de productivitate din cadrul unei firme. Grație măsurilor oferite de către Organizația Internațională pentru Standardizare nu a fost niciodată mai simplu creșterea nivelului de productivitate.

  • Diminuarea risipei și prevenirea accidentelor de muncă. Este bine știut că risipa este unul dintre motivele principale pentru care foarte multe societăți comerciale nu reușesc să fie extrem de eficiente din punct de vedere financiar. Fără a fi necesară alocarea unei sume mari de bani și a unor resurse umane multiple această problemă se rezolvă simplu și rapid prin implementarea unui standard ISO. De asemenea, și accidentele de muncă pot fi prevenite în cazul în care se optează pentru implementarea standardului ISO potrivit.

  • Realizarea unor produse de cea mai bună calitate. Acest lucru este atât în beneficiul clienților cât și în beneficiul antreprenorilor pentru că afacerile acestora se vor dezvolta în cazul în care vor realiza produse de cea mai bună calitate.

  • Oferirea unui plan de intervenții în cazuri financiare extreme. Pe parcursul activității unei firme vor exista și situații în care problemele financiare nu vor întârzia să apară. Pentru ca astfel de situații să poată fi depășite cu bine este necesară existența unui plan care să ofere cele mai eficiente soluții. Un astfel de plan se poate construi în cazul în care se implementează standardele de calitate oferite de către ISO.

Care sunt cele mai populare standarde ISO?

Există o serie de standarde de calitate care sunt foarte cunoscute pentru că sunt utilizate în majoritatea domeniilor de activitate. Printre cele mai populare astfel de standarde se află următoarele:

Citeste si:
Parlamentul European a extins lista de sancțiuni împotriva infracțiunilor de mediu: pedepse cu închisoarea și amenzi mai mari
Parlamentul European a extins lista de sancțiuni împotriva infracțiunilor de mediu: pedepse cu închisoarea și amenzi mai mari
  • Certificat ISO 9001 este cu siguranța cel mai cunoscut standard elaborat de către Organizația Internațională pentru Standardizare. Acesta este un standard global de management al calității. Prin intermediul acestui standard poate fi controlată calitatea serviciilor sau produselor comercializate. Având în vedere acest detaliu este foarte important ca, clienții să achiziționeze doar servicii și produse care sunt realizate conform standardului de calitate ISO 9001.

  • ISO 14001 este cunoscut de către persoanele care activează sau sunt interesate de către mediu. Prin implementarea acestui standard se iau cele mai eficiente măsuri pentru diminuarea impactului pe care activitățile de producere a diverselor servicii sau produse le au asupra mediului înconjurător.

  • ISO 27001 este un standard care se ocupă cu realizarea unui sistem de securitate a informației foarte eficient. În momentul de față se pune foarte mare accent pe protejarea datelor personale și a informațiile sensibile deoarece acestea pot fi utilizate în scopuri ilegale. Pentru a putea preveni o astfel de situație trebuie ca fiecare societate comercială să aibă un sistem de securitate cât mai puternic. Un astfel de sistem poate fi construit și prin respectarea informațiilor prezentate în standardul ISO 27001.

  • ISO 22000 este standardul de calitate care a fost dezvoltat pentru industria alimentară. Pentru ca produsele realizate în cadrul acestui domeniu de activitate să nu pună în pericol starea de sănătate a persoanelor care consumă respectivele produse trebuie să existe un sistem de management al calității foarte bine pus la punct. Prin intermediul certificatului ISO 22000 se realizează un astfel de sistem.

Aceste standarde dar și multe altele sunt oferite de către Organizația Internațională pentru Standardizare. Aceasta este respectată la nivel mondial pentru că dezvolta standarde comune internationale pentru calitate, aplicabile intr-o multitudine de domenii.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Organizația Internațională pentru Standardizare dezvoltă standarde comune internaționale pentru calitate, aplicabile într-o multitudine de domenii