Lectură de 3 minute

11 Nov 2021 - Știri și Noutăți

OLX: Cerere crescută pentru Arbidol și Arbivir. Platforma interzice toate anunțurile legate de medicamente

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

OLX, una dintre cee mai mari platforme de anunțuri generaliste și unul dintre cele mai vizitate site-uri din România, a sesizat un interes crescut al utilizatorilor, în ultimile două luni, pentru comercializarea medicamentelor Arbidol și Arbivir. Între 1 octombrie și 7 noiembrie 2021 au fost peste 8.000 de căutări pe OLX pentru aceste două medicamente, în comparație cu luna aprilie, când au fost înregistrate cu 95% mai puține căutări. Astfel, platforma a decis să interzică toate anunțurile legate de medicamente.

De la începutul anului, pe OLX s-au făcut aproape 12.300 de căutări pentru Arbivir și Arbidol. Situația a escaladat radical în luna octombrie 2021, când s-a înregistrat o creștere a căutărilor de aproape 40 de ori mai mare față de luna anterioară. În paralel, în această toamnă a existat și un număr foarte mare de îmbolnăviri de COVID-19 în țara noastră. Până astăzi, în România au fost înregistrate peste 1,7 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

În acest context, OLX a decis să blocheaze și să elimine anunțurile prin care se puteau comercializa medicamentele Arbidol și Arbivir, apelând la o combinație de inteligență artificială și moderare umană.

OLX scoate anunțurile cu medicamente de pe site

Conform unei postări pe contul de social media, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România informează că că medicamentul Arbidol nu este autorizat în țara noastră. Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

Comercializarea oricăror medicamente eliberate pe bază de rețetă, pe platforma OLX, este strict interzisă și astfel de anunțuri sunt eliminate imediat de pe site.

“Au fost 99 de listări de la utilizatori care au încercat să vândă medicamentele Arbidol și Arbivir pe platforma online, în ultima lună, și au fost eliminate imediat. În astfel de situații, OLX acționează pe două planuri: prevenție - prin comunicarea corespunzatoare a diverselor situații întâlnite pe platformă și reacție - prin blocarea anunțurilor de vânzare de produse ilegale, în acest caz, medicamente neautorizate”, a declarat Theodor Filoș, OLX Business Manager.

Ce recomandă OLX

În cazul în care utilizatorii mai găsesc astfel de anunțuri active, OLX îi încurajează să raporteze imediat acest conținut. În mod oficial, aceste medicamente nu sunt recomandate în protocolul de tratament COVID-19.

OLX le recomandă utilizatorilor să caute întotdeauna asistență medicală specializată și să cumpere medicamente eliberate pe bază de rețetă de la farmacii sau de la distribuitori autorizați. De asemenea, OLX îi încurajează pe utilizatori să raporteze astfel de anunțuri echipei de asistență pentru clienți, astfel încât să există posibilitatea de a reacționa legal și de a lua măsuri suplimentare pentru a elimina astfel de anunțuri publice de pe platformă.

Citeste si:
Parteneriat între INATECH Packaging și grupul Schaumaplast: germanii vor să se extindă pe piața farmaceutică din România
Parteneriat între INATECH Packaging și grupul Schaumaplast: germanii vor să se extindă pe piața farmaceutică din România

OLX România, parte a OLX Group, este un jucător important de pe piața locală de anunțuri generaliste, cu peste patru milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android și Huawei AppStore.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  OLX: Cerere crescută pentru Arbidol și Arbivir. Platforma interzice toate anunțurile legate de medicamente