Lectură de 3 minute

14 Dec 2022 - Știri și Noutăți

Obiceiuri de Crăciun: 29% dintre români oferă altor persoane cadourile primite

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Perioada Sărbătorilor este una una dintre cele mai agitate din an. Cadoul perfect este greu de găsit, însă la fel de greu și de primit. Așadar, nu e de mirare că obiceiurile consumatorilor la acest capitol s-au modificat. Cum? Răspunsul este oferit de www.glami.ro, care a realizat un sondaj pentru a înțelege cum procedează românii când vine vorba de cumpărăturile de iarnă și achiziționarea darurilor de Crăciun și Anul Nou. 

Sursa foto: GLAMI

Studiul face parte din Fashion (Re)search, proiect ce analizează periodic tendințele în comerțul online. Datele au fost colectate printr-un chestionar, în perioada 4-18 septembrie 2022, pe care l-au completat peste 4.900 de vizitatori GLAMI.ro.

Lista de dorințe nu e necesară

Poate că în copilărie lista de dorințe era o necesitate de Sărbători, însă lucrurile se schimbă odată cu trecerea timpului. 52% dintre români nu obișnuiesc să se gândească la darurile pe care și le doresc. De ce? Elementul surpriză este motivul principal în cazul a 57% dintre respondenți. Desigur, utilizarea eficientă a timpului este un alt factor important, dar și faptul că este mai plăcut să-i lași pe ceilalți să se străduiască, fără a le da sfaturi.

Nu toate cadourile sunt la fel de plăcute…

Fără o listă de dorințe, se întâmplă ca unele cadouri să nu fie pe gustul celor care le primesc. Din fericire, românii au găsit soluții și pentru aceste cazuri.
36% păstrează cadourile pe care le-au primit de la cunoștințe drept amintire, 29% le oferă altor persoane, în timp ce alte câteva procente (7%) le returnează la magazinul de la care au fost achiziționate sau le donează celor ce au nevoie.

Șosetele, extrem de populare

Există câteva articole standard care ne vin în minte atunci când ne gândim la „cadouri de Crăciun”, iar șosetele se numără cu siguranță printre ele. 67% dintre români se bucură când primesc șosete, deoarece sunt mereu bine-venite. 20% dintre participanții la sondaj au parte anual de o pereche primită în dar, în timp ce alte persoane au afirmat că primesc chiar mai mult de 6 perechi!

Retail jobs

Achiziții fără regrete

Există numeroase persoane care merită o mică atenție, cu precădere în această perioadă festivă, însă de departe câștigătorii sunt membrii familiei apropiate.

94% dintre români oferă daruri partenerilor, părinților, fraților sau copiilor, iar mai apoi prietenilor, membrilor din familia extinsă, colegilor sau… propriei persoane.

Există oare regrete după atât de multe achiziții? Ei bine, 51% au răspuns negativ, menționând că au un buget stabilit în prealabil, astfel încât la final să nu existe sentimente de vinovăție. 29% au afirmat că nu au o sumă de bani destinată acestor cumpărături, dar nu regretă indiferent de cât de mult ar cheltui, deoarece iubesc prea mult să facă surprize. În final, 20% dintre români spun că se întâmplă uneori să aibă o părere de rău.

Citeste si:
GLAMI Fashion (Re)search: Retailerii vor recurge și la restructurări pentru a face față inflației, în 2023
GLAMI Fashion (Re)search: Retailerii vor recurge și la restructurări pentru a face față inflației, în 2023

Ținutele festive, doar o amintire

Reuniunile cu prilejul Crăciunului sau al Anului Nou obișnuiau să fie pline de fast și ținute spectaculoase. Pandemia și-a lăsat amprenta și asupra acestui subiect, deoarece 57% dintre respondenți preferă acum haine comode (pulovere sau pijamale) și doar 27% mai aleg haine elegante.

Îmbrăcămintea cu tematică este de asemenea preferată, 46% afirmând că au cel puțin un articol special de Crăciun. Printre cele mai populare se numără puloverele, șosetele și tricourile.

GLAMI România a fost lansată în iunie 2017. Platforma online europeană de descoperire a modei are peste 300 de magazine partenere înregistrate pe www.glami.ro și peste 1 milion de produse de la aproape 12.000 de branduri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Obiceiuri de Crăciun: 29% dintre români oferă altor persoane cadourile primite