Lectură de 6 minute

04 Feb 2022 - Știri și Noutăți

O companie internațională de renume face angajări în România. Salarii de peste 11.000 de lei brut lunar!

Advertorial

Abonează-te pe  

Nestlé România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de dulciuri, cafea şi mâncare pentru animale de companie, a anunțat că vrea să creeze 170 de locuri de muncă noi, în România, în următorii 5-10 ani.

În prezent, compania elveţiană are peste 500 de salariaţi în România, în contextul în care există doar operaţiuni de import şi distribuţie, nu şi de producţie proprie. Fabrica din Timişoara a Nestlé, unde se realizau napolitane Joe şi cafea, a fost închisă în urmă cu trei ani.

La apogeul activității din România, cu tot cu producţie, elveţienii ajunseseră la peste 1.000 de angajați pe plan local.

Compania anunță că, în 2020, salariul mediu brut plătit de Nestlé România era de peste 11.000 de lei pe lună (6.435 de lei net), de două ori mai mare decât media sectorului de activitate. Compania are local CAEN „Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”, sector unde salariul mediu brut e de 5.000 de lei lunar.

Compania vrea să-și dubleze activitatea în România, în 5 – 10 ani

Anunţul privind posturile ce vor fi deschise în cadrul companiei, care apar deja folosind sintagma joburi în Bucuresti, vine în contextul în care Nestlé a anunţat recent că are ca ţintă dublarea activităţii în România în următorii 5-10 ani, prin creştere organică, dar şi prin potenţiale achiziţii.

În ultimii zece ani, compania a investit peste 250 de milioane de lei în România. Investiţiile efectuate se referă atât la modernizarea clădirilor, cât şi la achiziţii de echipamente şi mobilier.

Grupul a avut în 2020 în România afaceri de 933 de milioane de lei, în creştere uşoară, de sub 1%, faţă de anul de dinaintea pandemiei. Produsele companiei se vând atât în retailul offline şi online, cât şi în farmacii, în HoReCa sau direct clienţilor companii în cazul cafelei.

Ţinând cont de strategia de dublare a activităţii, compania preconizează că va avea, în România, afaceri de 1,8 mld. lei în 5-10 ani, după cum se arată chiar pe site-ul Nestlé.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Gigantul elveţian este prezent în România din 1996, când primele branduri Nestlé au fost aduse pe piaţă. Istoria a început să se scrie cu doar cinci angajaţi.

Nestlé este o companie cu peste 2.000 de branduri la nivel global. În România grupul este activ pe 10 categorii de piaţă, după cum urmează: cereale pentru micul dejun (cu branduri precum Nesquik, Chocapic, Cheerios, Cini Minis), dulciuri (Joe, Smarties, After Eight, Lion, KitKat), produse pentru animale de companie (Pro Plan, Purina One), Nestlé Professional - care oferă soluţii personalizate de băuturi calde şi reci pe bază de cafea şi produse culinare pentru clienţi precum restaurante, localuri de tip fast-food, cafenele, spitale, birouri -, gama de produse pe bază de proteine vegetale (Garden Gourmet - cea mai recentă adiţie), produse alimentare (Maggi), nutriţie pentru bebeluşi şi copii de vârstă mică (NAN 3, Yogolino), bunuri lactate (pudra de cacao Nesquik), băuturi (NESCAFÉ, Nescafé Dolce Gusto sau Starbucks la domiciliu, precum şi Nespresso) și numai.

Salariul minim în România este mai mare de anul acesta, inclusiv în firmele private

Amintim că, de la 1 ianuarie 2022, a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private din România.

Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, conform Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

În anul 2022, tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

De asemenea, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. Reamintim că în 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de 2.350 de lei. La acest nivel salarial, remunerația netă primită de angajat a fost de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.

În anul 2021, în România, 1.290.000 de salariați primeau salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare un număr de circa, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.

Practic, erau încadrați la salariul minim aproximativ 22,9% din numărul total de salariați activi - 5.670.000. Majoritatea angajaților încadrați la salariul minim erau în firmele private.

De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.

Angajatorii care nu respectă garantarea în plată a salariului minim brut pe țară riscă amenzi contravenționale de la 300 lei la 2.000 lei, conform articolului 260 al Codului Muncii.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabilește pentru salariații încadrați în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, conform articolului 264 al Codului Muncii.

Patronii, obligați să crească salariile angajaților încadrați cu minimum pe economie, începând din 2024

Firmele care au angajați încadrați la salariul minim pe economie vor fi obligate să le crească remunerațiile începând din anul 2024, an electoral, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 142 din 28 decembre 2021.

Mai exact, din 1 ianuarie 2022 intră în vigoare o perioadă de maximum 24 de luni în care patronii au termen să crească remunerațiile angajaților cu salariu minim. Nu sunt, însă, prevăzute sume minime la care să fie obligate firmele să crească salariile angajaților încadrați cu minimum pe economie. Prin urmare, patronii vor putea, cel puțin la nivel teoretic, să pună în contact și 10 lei, de exemplu.

Sursa foto: Pixabay

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  O companie internațională de renume face angajări în România. Salarii de peste 11.000 de lei brut lunar!