Lectură de 3 minute

07 Jun 2023 - Știri și Noutăți

O colaborare inedită are loc în lumea vinului: Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora vor fi prezente la TIFF 2023 sub aceeași campanie

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Pentru prima dată în România, trei producători locali de vin au aceeași comunicare și imagine în cadrul unui eveniment cultural de anvergură, cum este Transylvania International Film Festival. Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora și-au unit forțele pentru a-și comunica vinurile la cel mai mare festival de film din România, Transylvania International Film Festival (TIFF, ediția 22). Zghihara de Averești, Grasa de Cotnari și un cupaj cu Șarbă sunt vedetele promovării celor trei producători din Moldova în cadrul TIFF 2023. 
 

Sursa foto: unsplash.com

Tot o premieră este și organizarea în cadrul TIFF 2023 a unui workshop experențial în cadrul căruia participanții vor învăța cum să asocieze filmele cu vinurile, astfel încât ambele experiențe să se amplifice reciproc. Cele mai bune vinuri ale celor trei crame vor putea fi degustate în cadrul acestui workshop, condus de Andreea Lica, business manager Crama Pandora, împreună cu actorul Adrian Păduraru, un pasionat al vinurilor.

Cu o tradiție ce datează din anii 1874, Domeniile Averești au intrat pe piața de larg consum în anul 2010, în urma investițiilor de modernizare și extindere ale actualului proprietar, Constantin Duluțe. Replantările și modernizarea vinificației de la Averești au însemnat investiții de peste 25 mil. euro. La cele 650 ha deținute, în 2020, omul de afaceri Constantin Duluțe a mai adaugat încă 220 ha cumparate cu peste 2 mil. euro de la fostul combinat de vinificatie de la Huși, ajungând astfel la o suprafață de 800 de ha și o capacitate de producție de peste 10 milioane de litri de vin. Domeniile Averești dețin cea mai întinsă suprafață din țară cultivată cu Busuioacă de Bohotin (150 ha) și sunt singurii care vinifică celebrul soi de struguri românesc: Zghihară de Huși.

Podgoria Cotnari poartă istoria de peste 2000 de ani și tradiția neîntreruptă de producere a unui vin autentic românesc, sinonim cu excelența meșteșugului vinificării. Avănd la baza experiența și istoria Cotnari S.A., Casa de Vinuri Cotnari aduce excelența și inovația regăsită mai ales la vinificarea soiurilor românești precum Grasa de Cotnari, Francușa, Tămâioasa Românească, Fetească Alba, Busuioacă de Bohotin sau Feteasca Neagră. Inființată în 2007, Casa de vinuri Cotnari este un proiect ambițios are în exploare peste 350 ha, dar și conacul Vladoianu.

Cu o istorie a culturii viței de vie care se pierde în negura vremii, bogăția vinurilor din zona Focșani este menționată încă din sec. al XVII-lea, într-un manuscris descoperit de N. Iorga la Napoli. Construită pe vechea podgorie care a aparținut boierului Nicolau, Crama Pandora, deținută în prezent de omul de afaceri Doru Simiz, a cunoscut o ascensiune rapidă, mai ales după venirea talentatului oenolog Florin Manoliu, în 2020. Cele 45 de ha, dintre care 10 ha proaspăt replantate, sunt cultivate cu soiuri autohtone precum Șarbă, Plăvaie, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, dar și soiuri internaționale, au reușit să producă vinuri care să se impună în concursuri internaționale. Crama nouă care va fi inaugurată în curând, conacul care se află în plin proces de restaurare, linia foarte modernă de vinificație și stocare împreună cu vinurile sunt expresia a ceea ce definim în prezent ca noul val al vinului.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  O colaborare inedită are loc în lumea vinului: Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora vor fi prezente la TIFF 2023 sub aceeași campanie