Lectură de 3 minute

06 Nov 2020 - Știri și Noutăți

Noi restricții în pandemie: piețele agroalimentare se închid timp de o lună, magazinele au program până la ora 21:00

Abonează-te pe  

Piețele agroalimentare închise, de tip hală, cum este Piaţa Obor, se vor închide pentru cel puțin o lună, durata pe care se vor aplica noile restricții anunțate de președintele Klaus Iohannis, pentru a opri creșterea galopantă a cazurilor de coronavirus, a declarat Ludovic Orban, potrivit Digi24.

Cel mai probabil, vor rămâne deschise doar piețele agroalimentare în aer liber, a spus Ludovic Orban. Măsura închiderii se aplică în general târgurilor, în special piețelor închise, pieţelor agroalimentare închise, precum Piața Obor.

„Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (n.r. - afecțiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit) în care... Și chiar sunt evidenţiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, a explicat premierul.

În schimb, pieţele în aer liber vor rămâne, cel mai probabil, deschise, aceasta este analiza, a spus Ludovic Orban. „Dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, că în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a completat șeful executivului, adăugând că analiza este încă în curs.

Premierul a precizat că recomandarea epidemiologilor este aceea ca un set de măsuri să fie aplicabil pe o perioadă de cel puţin două cicluri de 14 zile, adică 28-30 de zile.

„Măsurile vor fi 30 de zile aplicate. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Dar asta va depinde în mare măsură și de măsura în care oamenii înţeleg şi se conformează. Acum pot să vă spun şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, mă uit în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a adăugat Ludovic Orban.

Magazinele se închid la ora 21:00

Alte restricții anunțate de autorități, ce ar intra în vigoare de luni, potrivit Digi24, sunt închiderea magazinelor la ora 21:00, precum și carantina pe timpul nopții sau mutarea exclusiv în online a cursurilor școlare.

Carantina de noapte se va aplica pe tot teritoriul României, iar circulația este interzisă începând cu ora 22:00 sau 23:00 și până la 05:00 sau 06:00.

Citeste si:
Studiu GLAMI.ro: pentru 1 din 3 români este dificil să găsească mărimea potrivită la haine
Studiu GLAMI.ro: pentru 1 din 3 români este dificil să găsească mărimea potrivită la haine

Magazinele se vor închide la ora 21:00, pe timpul nopţii vor putea rămâne deschise farmaciile și benzinăriile, iar cetăţenii vor putea merge la serviciu sau la spital.

De asemenea, toate școlile din toată țara vor trece în regim online, grădinițele se vor închide, rămânând deschise doar creșele și afterschool-urile. Unul dintre părinți va putea sta acasă cu minorii, cu 75 la sută din salariu.

Masca va fi obligatorie peste tot, în spații închise și deschise, indiferent de rata de incidență.

Toți angajații care vor putea lucra prin telemuncă vor rămâne acasă, iar angajatorii - fie că este vorba de companii private, fie de instituții publice - vor trebui să facă program decalat de muncă, acolo unde se poate. Guvernul va pregăti unele stimulente pentru firme pentru a încuraja munca angajaților de acasă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Noi restricții în pandemie: piețele agroalimentare se închid timp de o lună, magazinele au program până la ora 21:00