Lectură de 6 minute

30 Nov 2023 - Știri și Noutăți

Musafir sau gazdă: cum petrec românii de sărbători și cât sunt dispuși să cheltuie pe cadouri?

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

De sărbători, majoritatea românilor declară că una dintre activitățile principale este de a merge în vizită (58%), iar mai mult de jumătate dintre tineri preferă să fie musafiri, potrivit celui mai recent sondaj despre activitățile și preferințele de Crăciun în țara noastră, comandat de Carrefour România. Sărbătorile de iarnă sunt perioada preferată a anului pentru toți, mai ales pentru ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, aceasta fiind activitatea cea mai importantă pentru 41% dintre respondenți. Dar Crăciunul vine și cu multă responsabilitate, atât pentru gazde, cât și pentru musafiri, mersul la cumpărături fiind pe primul loc dintre activitățile preferate de sărbători (64%din respondenți). 
 

Sursa foto: Pixabay.com

În luna decembrie, Carrefour prezintă tabloul sărbătorilor de iarnă la români din perspectiva originală a modului în care aceștia aleg să se bucure de aceste momente alături de prieteni și familie.

Rezultatele sondajului arată că 64% dintre români intră în spiritul sărbătorilor atunci când fac cumpărături și pregătiri pentru Crăciun. Iar aceste eforturi sunt încununate de revederea cu cei dragi, ce are o însemnătate aparte pentru mai bine de jumătate dintre ei. Tinerii (68%) văd timpul drept cea mai valoroasă resursă și aleg să o dedice familiei și prietenilor în totalitate, luându-și în serios rolul de musafir. Pe măsură ce înaintează în vârstă (după 35 de ani), românii renunță treptat la haina de musafir, pentru cea de gazdă.

Ne-am propus să facem o radiografie a felului în care românii percep și petrec sărbătorile de iarnă. Am vrut să aflăm ce îi energizează pe oameni și cum se pregătesc ei de sezonul festiv în 2023.

Narcis Horhoianu, Marketing Director, Carrefour România

Ce înseamnă pentru români magia Crăciunului

Momentele simple petrecute alături de cei dragi adăpostesc adevărata magie a Crăciunului. Pentru cei mai mulți români, Crăciunul este cel mai așteptat eveniment al anului. Mai important decât statutul de gazdă sau musafir, 41% dintre ei apreciază cel mai mult ocazia de a petrece timp cu familia și prietenii în confortul locuinței. Doar 13% și-au exprimat preferința de a călători în această perioadă, conform studiului inițiat de Carrefour România și condus de Cult Market Research.

  • Musafir și gazdă: roluri bine definite
  • Extra magia gazdei: o casă frumos decorată

Rolul gazdei a fost și va rămâne acela de a anima atmosfera din cadrul mesei de sărbători. Printre activități precum mersul la cumpărături, pregătirea și aranjarea mesei festive, 1 din 2 români acordă o atenție deosebită decorării casei atunci când își așteaptă rudele și prietenii să îi treacă pragul. Din dorința de a-i face pe oaspeți să se simtă ca acasă, românii își iau rolul de gazdă foarte în serios, ba chiar sunt de părere că este de datoria lor să binedispună pe toată lumea. Pentru asta, cei mai mulți (56%) spun că adoră să meargă la cumpărat de cadouri.

Un adevărat ritual pentru gazde

Pentru gazde, există un adevărat ritual al pregătirilor – parte din bucuria acestui anotimp festiv stă în participarea fiecărei persoane la pregătiri. Conform studiului, decorarea casei și pregătirea mâncării le revine în principal femeilor, în timp ce bărbații merg la cumpărat cadouri. Toate acestea, pe nelipsitul fundal sonor al colindelor, preferate de 1 din 4 români.

Citeste si:
Carrefour a bătut palma cu Tazz: peste 30 de hipermarketuri listate în aplicație
Carrefour a bătut palma cu Tazz: peste 30 de hipermarketuri listate în aplicație

Musafirul nu se ridică de la masă până nu gustă din toate preparatele

După un an agitat, românii profită de timpul liber din perioada Crăciunului și preferă să petreacă sărbătorile în tihnă, să se relaxeze, evitând activitățile care consumă multă energie (59%), aspecte preferabile din postura de musafir. Mai degrabă, preferă să ajute gazda la pregătirea mesei, în timp ce savurează împreună un pahar de vin și mai fac câte o glumă printre înghițituri. Tot procesul se transformă într-un ritual care prevestește o seară reușită.

Odată așezați la masă, cea mai mare preocupare a musafirilor este să deguste cât mai multe preparate, preferabil câte puțin din toate, în semn de apreciere pentru efortul depus de gazde. Cu siguranță nu vor lipsi nici anul acesta de pe masa de Crăciun tradiționalele sarmale, preparatul culinar preferat de sărbători pentru 1 din 3 români.

Cadoul, cartea de vizită a musafirului

Dincolo de diferențele specifice rolului, când vine vorba de cadouri, oamenii împărtășesc aceeași bucurie – de a surprinde și a fi surprinși. Mai exact, mai bine de jumătate dintre români sunt încântați să primească, dar să și ofere celor dragi cadouri. Bucuria primirii și dăruirii e mult mai importantă decât conținutul sau categoria din care face parte cadoul respectiv. Majoritatea românilor privesc cadourile ca pe un simbol al aprecierii și un schimb de energie pozitivă.

Cadourile nu lipsesc de pe lista de cumpărături, rămânând în topul așteptărilor față de musafiri, care nu trebuie să se prezinte în vizită cu mâna goală, ci să treacă pragul gazdei cu un dar (49%), băuturi (32%) și dulciuri (31%) sau, pur și simplu, mâncare (22%). Românii apelează la magazinele online (53%), dar și la hipermarketuri, supermarketuri și mall-uri pentru cumpărarea cadourilor.

Chiar dacă inflația este în creștere, iar puterea de cumpărare mai mică decât în anii precedenți, cei mai mulți români (41%) alocă între 100 și 500 de lei pentru cei dragi. Sentimentul de a dărui e încă mai puternic. Părinții și bunicii primesc în dar haine, copiii primesc jucării, iar prietenii diverse, în funcție de gusturi.

Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour ajunge la peste 430 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat pentru peste 17.000 de angajați. Compania susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc, Creștem România BIO, Grădina Noastră și Poftim Brânză Românească sau Plata cu PET. Platforma Act For Good transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social. Fiecare sesiune de shopping le poate aduce utilizatorilor puncte de loialitate, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate. Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Musafir sau gazdă: cum petrec românii de sărbători și cât sunt dispuși să cheltuie pe cadouri?