Lectură de 3 minute

19 Apr 2022 - Știri și Noutăți

Miturile românilor despre băutură: un sfert cred că dacă beau doar vin nu se vor îngrășa și dacă amestecă mai multe tipuri de alcool se îmbată mai repede

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Românii cred în mod eronat că, dacă amestecă bere, vin și băuturi spirtoase, se vor îmbăta mai repede. La fel de greșit, aproape un sfert dintre ei cred că dacă beau doar vin – fără bere sau băuturi spirtoase – nu se vor îngrășa, potrivit unui studiu realizat de DRINKiQ din România, o campanie a producătorului și distribuitorului de băuturi alcoolice Diageo.

Amestecarea berii, vinului și băuturilor spirtoase

Mai bine de 70% dintre participanți încă mai cred că, dacă amestecă berea, vinul și băuturile spirtoase, se vor îmbăta mai repede. Acesta este un mit, deoarece efectul este determinat de cantitatea de alcool consumată de o persoană, nu de tipul băuturii alcoolice.

Prin comparație, în Cehia și în Bulgaria, aproape 47%, respectiv 56% dintre participanți au știut că amestecarea de bere, vin și băuturi spirtoase nu îi va face să se îmbete mai repede.

Berea este la fel ca vinul sau băuturile spirtoase?

Aproape 70% dintre respondenții români nu au știut că o măsură standard de băuturi spirtoase, vin sau bere conține aceeași cantitate de alcool și că efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de ceea ce alegem să bem.

Mai mult, unul din șase participanți crede că berea este o opțiune mai sănătoasă decât un pahar cu vin sau un amestec de băuturi spirtoase, cum ar fi un cocktail, dar de fapt o unitate standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conține aceeași cantitate de alcool, în general cam 10-15 ml de alcool.

Cine se îmbată mai ușor: bărbații sau femeile?

Mai bine de un sfert dintre respondenți cred în mod eronat că bărbații și femeile de aceeași constituție care beau aceeași cantitate de alcool resimt efectele acestuia la fel. Nu este adevărat deoarece ficatul procesează alcoolul cu ajutorul unei enzime numite alcool dehidrogenază (ADH). Femeile au un nivel mai scăzut de enzime ADH în organism. Acest lucru înseamnă că femeile care consumă aceeași cantitate de alcool ca bărbații vor resimți efectele acestuia mai accentuat.

Copiii și alcoolul

Conform specialiștilor, copiii și minorii nu ar trebui să consume deloc alcool, însă peste 11% dintre respondenți au fost de părere că și copiii pot bea puțin alcool, pentru a învăța cum să consume în mod responsabil ca adulți.

Sunt foarte multe riscuri asociate consumului de alcool de la o vârstă fragedă, cum ar fi afectarea dezvoltării creierului, creșterea riscului de tulburări mintale, intoxicația cu alcool, vătămări și accidente.

Citeste si:
Primark dă startul campaniei masive de reduceri la hainele pentru copii
Primark dă startul campaniei masive de reduceri la hainele pentru copii

Alcoolul și caloriile

Aproape 76% dintre participanți știau, pe bună dreptate, că dacă vor consuma doar vin și vor evita berea și băuturile spirtoase, nu vor reduce aportul de calorii deoarece un pahar de vin de aproximativ 200 ml conține cam 200 de calorii. Comparativ, 25 ml de băuturi spirtoase conțin cam 50 de calorii, iar o doză de bere de 330 ml conține cam 150 de calorii. Numărul caloriilor dintr-o băutură depinde de tăria alcoolului, cantitatea băută și alte ingrediente suplimentare adăugate în băutură.

Diageo este o companie care activează în domeniul băuturilor alcoolice, cu un portofoliu mare de mărci. Printre acestea se numără whisky-urile Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s şi Windsor, vodca Smirnoff, Cîroc şi Ketel One, precum şi Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray şi Guinness. Diageo este o companie globală, iar produsele sunt comercializate în peste 180 de ţări din întreaga lume. Compania este cotată atât la Bursa de Valori Londra (DGE), cât şi la Bursa de Valori New York (DEO).

Sursa foto: Maricar Limjoco, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Miturile românilor despre băutură: un sfert cred că dacă beau doar vin nu se vor îngrășa și dacă amestecă mai multe tipuri de alcool se îmbată mai repede