Lectură de 2 minute

16 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Ministerul Agriculturii oferă un sprijin de 15 milioane de lei pentru cultivatorii de cartofi

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”, în anul 2022, a transmis Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă. Se stabilește o schemă de ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof, în baza prevederilor Regulamentelor europene.

Categoriile de fermieri cărora li se aplică sprijinul prevăzut prin prezenta hotărâre sunt:

  • producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
  • producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
  • producători agricoli persoane juridice

„Oferim cultivatorilor de cartofi sprijinul de care au nevoie pentru a continua să obțină producții care să acopere necesarul de consum al României. Am alocat în bugetul acestui an 15 milioane de lei pentru susținerea producției de cartofi românești, iar prin viitorul Plan Național Strategic oferim sprijin pentru construirea de depozite dedicate recoltelor de cartofi. Ne asigurăm astfel că vom avea pe piață cartofi românești o perioadă mai lungă de timp în decursul unui an”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Ce criterii trebuie să îndeplinească agricultorii

Toți cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

  • să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 hectare;
  • să obțină o producție de minimum 15 tone/hectar, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/hectar până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
  • să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă de 15 milioane de lei, reprezentând echivalentul a maximum trei milioane de euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/hectar, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Citeste si:
PepsiCo pune la bătaie 30 de milioane de dolari pentru 40 de proiecte agricole până în 2028
PepsiCo pune la bătaie 30 de milioane de dolari pentru 40 de proiecte agricole până în 2028
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ministerul Agriculturii oferă un sprijin de 15 milioane de lei pentru cultivatorii de cartofi