Lectură de 2 minute

18 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Mere și Vkusvill, două lanțuri rusești de retail, renunță la planurile de extindere în Europa

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Lanțul rusesc de magazine cu fructe și legume Vkusvill închide cele patru unități din Olanda și renunță la planul de a se extinde în Europa, asemenea discounterului rus Mere. Vkusvill susține că proiectul nu a fost unul de succes, consumatorii din Europa de Vest având obiceiuri diferite față de cei din Rusia, în timp de Mere se confruntă să găsească furnizori.

Vkusvill a deschis primul magazin din Europa în Amsterdam, în iunie 2020. Rețeaua, cu peste 1.300 de magazine în 59 de orașe din Rusia, analiza extinderea în Franța și Belgia. Ulterior, a inaugurat trei noi unități în Amsterdam, dar planul de extindere s-a oprit aici, iar cele patru spații vor fi închise, potrivit fondatorului Andrei Krivenko.

Retailerul a vrut să se diferențieze ca un magazin cu produse sănătoase, cu o gamă de alimente proaspete și locale, dar conceptul nu a prins la public, cel puțin la generația tânără care evită astfel de produse, schimbându-și obiceiurile de consum, potrivit Retail-Detail.

Invazia Rusiei în Ucraina a generat condiții ostile pentru discounterul rus Mere, care are probleme în găsirea furnizorilor. Compania, care operează sub numele Svetofor în țara de origine, anunța în primăvara lui 2021 că vrea să deschidă sute de magazine cu prețuri foarte mici în Belgia, Franța, Spania și Marea Britanie, însă doar câteva s-au deschis.

Mere are probleme cu găsirea furnizorilor

Mere închide singurul magazin din Belgia și anulează planurile de extindere, iar retailerul și-a informat angajații și furnizorii și precizează că „situația politică” după războiul declanșat de Rusia face ca activitatea în Marea Britanie să fie dificilă. Planul inițial al companiei, de a deschide 300 de magazine în Marea Britanie, s-a dovedit greu de implementat încă de la început, pentru că Mere nu prea găsea furnizori, chiar și înainte de război. Lanțul cumpără doar produse pe care le poate vinde cu 20-30% mai ieftin decât Aldi și Lidl. În plus, producătorii trebuie să livreze produsele direct la magazin și sunt plătiți doar pentru ce se vinde. Produsele nevândute trebuie ridicate din nou.

În Spania, Mere închide cele opt magazine, la mai puțin de un an după inaugurare. În Franța, unde compania urma să deschidă prima unitate în Thionville, primarul nu vrea să își dea acordul, scrie Retail-Detail.

În Belgia, unde compania are un magazin înființat, dar încă fără produse, sunt probleme cu furnizorii. Mere are șase magazine în Germania, dar încă nu a decis nimic în privința acestora.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Mere și Vkusvill, două lanțuri rusești de retail, renunță la planurile de extindere în Europa