Lectură de 4 minute

26 Feb 2021 - Știri și Noutăți

Cum a evoluat piața eCommerce la un an de la primul caz Covid. Adopția online-ului va continua mai ales în cazul retailerilor locali

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

La un an de la înregistrarea oficială a primului caz de Covid19 în România, comerțul online este într-o creștere continuă și susținută. Conform datelor MerchantPro, platformă de soluții SaaS pentru eCommerce, pe care funcționează peste 1500 magazine online locale, indică o creștere cu 50% a numărului comenzilor față de perioada pre-pandemie.

Pentru 2021, tendințele merg către maturizarea pieței, optimizarea și diversificarea serviciilor de plată și livrare, precum și către extinderea pe piața internațională pentru mulți retailerii locali care și-au consolidat poziția la nivel național.

Anul pandemiei a accelerat dezvoltarea online-ului cu mult peste așteptări și previziuni, astfel încât cifrele la nivel de piață au înregistat record după record. La nivelul comenzilor, perioada 25 februarie 2020- 24 februarie 2021 a adus o creștere de 50% în numărul acestora și de 60% ca valoare față de perioada precedentă. Dinamica pozitivă se menține și anul acesta, însă creșterile sunt mai temperate, ca urmare a unui proces de maturizare a pieței și de consolidare a jucătorilor care au făcut rapid trecerea din offline către online.

"Adopția online-ului va continua mai ales în rândul retailerilor locali. În același timp, jucătorii internaționali văd România ca o piață tot mai atractivă, deci vom vedea nume noi. Odată cu reluarea muncii la birou și sezonul cald, unul dintre domeniile în care anticipăm o creștere semnificativă este retailul de fashion, unde în 2020 dinamica nu a fost la fel de accelerată ca pe alte verticale", a precizat Arthur Rădulescu, CEO Merchant Pro.

Continuând trendul pozitiv al plăților cu cardul, se preconizează implementarea unor metode inovatoare pe zona de plăți, cum ar fi soluții de open banking, dar și intrarea unor noi jucători internaționali pe piața locală a plăților online. De asemenea, comercianții vor încerca să-și câștige o poziție cât mai avantajoasă în piață și prin oferirea de soluții alternative pentru livrare.

"Este un an al consolidării prezenței pe piață, iar diferența o vor face experiența utilizatorului pe site, dar și oferirea de soluții adaptate pentru orice situație în ceea ce privește plata și livrarea. Vom vedea un număr tot mai mare de lockere și puncte fixe de livrare, precum și implementarea unor metode de livrare ultrarapide, în aceeași zi, pentru a face față presiunii puse de digitalizarea accelerată și concurența tot mai mare între retaileri", a mai precizat Arthur Rădulescu.

Odată cu creșterea la nivel de piață și dinamica încurajatoare, retailerii au dovedit o mai mare receptivitate la schimbare, fiind deschiși să implementeze soluții care să asigure optimizarea proceselor și care să le ofere un avantaj în fața competiției. Mai mult, aceste noi facilități și funcționalități implementate pe fondul dinamicii din online au făcut ca unii retaileri români să devină jucători la nivel internațional.

"Se conturează o tendință de estompare a granițelor prin intermediul online-ului. Avem clienți ai Merchant Pro alături de care am demarat deja extinderea pe piețe externe, mai ales către estul Europei. Am dezvoltat o serie amplă de funcționalități axate pe localizare și sincronizare între magazinele dedicate fiecărei piețe în parte, astfel încât accesarea altor piețe să fie facilă din punct de vedere tehnic. Pasul către extindere presupune astfel doar securizarea unor parteneriate pe zona logistică, lucru care devine din ce in ce mai facil", a încheiat Arthur Rădulescu.

Citeste si:
Românii au sărbătorit calificarea naționalei de fotbal cu burgeri, shaorma și pizza 
Românii au sărbătorit calificarea naționalei de fotbal cu burgeri, shaorma și pizza 

Pentru 2021, Merchant Pro are în vedere o suită de funcționalități de tip “marketplace creator”, prin intermediul căreia comercianții își pot transforma magazinele în marketplace-uri complet echipate, dar și funcționalități din sfera programelor de afliere, care permit crearea și gestionarea propriilor programe de afiliere independente. .

Platforma MerchantPro este folosită la nivel regional, iar peste 5000 magazine online i-au utilizat funcționalitățile în cei peste 10 ani de prezență pe piață și este un proiect al companiei ShopMania Net. În 2020, platforma Merchant Pro a generat venituri de 625.000 euro, în creștere cu 25% față de 2019. Numărul magazinelor online active care folosesc platforma SaaS de eCommerce MerchantPro depășește 1500.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum a evoluat piața eCommerce la un an de la primul caz Covid. Adopția online-ului va continua mai ales în cazul retailerilor locali