Lectură de 2 minute

18 Mar 2024 - Știri și Noutăți

Măsuri antitutun în Europa: două țări au votat deja eliminarea vânzării de țigări în supermarket

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Belgia este următoarea țară care va introduce reguli mai stricte privind vânzarea de tutun și alcool. Una dintre măsuri este interzicerea vânzărilor de tutun în supermarketuri. De asemenea, numărul de puncte de vânzare a alcoolului va scădea.

 

Sursa foto: Shutterstock

Recent, parlamentul belgian a aprobat un proiect de lege al ministrului sănătății, Frank Vandenbroucke, care impune reguli mai stricte privind vânzarea de tutun și alcool, notează retaildetail.eu.

De la 1 aprilie 2025, supermarketurile mai mari de 400 mp nu vor mai avea voie să vândă produse din tutun. Interdicția se aplică, de asemenea, punctelor de vânzare temporare, cum ar fi festivalurile.

Chiar și în magazinele care încă mai au voie să vândă tutun, va fi interzisă expunerea oricărui produs din tutun, inclusiv a țigărilor electronice, a dispozitivelor, a filtrelor și așa mai departe. Retailerii alimentari vor trebui să ceară o dovadă de identitate oricărei persoane care dorește să cumpere produse din tutun și care pare să aibă sub 25 de ani. De asemenea, vor exista sancțiuni mai dure pentru încălcarea interdicției de publicitate și promovare.

Prin aceste măsuri antitutun, Belgia urmează exemplul unor țări precum Olanda, unde produsele din tutun vor dispărea începând cu 1 iulie anul acesta din magazinele alimentare. Interzicerea tutunului ar putea costa supermarketurile aproximativ 7 % din vânzări, dar o serie de operatori olandezi independenți de supermarketuri au decis să deschidă un magazin de tutun separat alături pentru a compensa această pierdere.

Restricții privind alcoolul

Vânzarea de alcool este, de asemenea, limitată: va fi interzisă vânzarea de alcool minorilor sub 18 ani. Există o excepție în cazul berii și al vinului, unde limita de vârstă va rămâne la 16 ani, cu excepția cazului în care s-a adăugat alcool sau o aromă de alcool.

De asemenea, va fi interzisă vânzarea de alcool în distribuitoare automate, în spitale și în benzinăriile de pe autostrăzi între orele 22.00 și 7.00, cu o excepție pentru restaurantele de pe marginea drumului.

Citeste si:
O nouă bere de la Bergenbier: ce brand a lansat producătorul
O nouă bere de la Bergenbier: ce brand a lansat producătorul
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Măsuri antitutun în Europa: două țări au votat deja eliminarea vânzării de țigări în supermarket