Lectură de 2 minute

08 Apr 2021 - Știri și Noutăți

Zece ani de la certificarea europeană de Indicație Geografică Protejată pentru magiunul de Topoloveni, prezent în 20 de state

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Magiunul de Topoloveni, prezent în 20 de state, printre care Canada, Japonia și Vietnam, bifează zece ani de la obținerea certificării europene de Indicație Geografică Protejată.

În luna aprilie a acestui an se împlinesc 10 ani de la momentul în care magiunul din prune Topoloveni a devenit primul produs agroalimentar românesc care a primit certificarea europeană de Indicație Geografică Protejată. Potrivit arhivelor locale, magiunul din prune a fost produs la Topoloveni încă din 1914, atunci când Maximilian Popovici a înființat în localitate o fabrică de magiun.

Notorietatea produsului a crescut foarte mult în anii 2000, după cumpărarea vechii fabrici din Topoloveni de către Sonimpex Serv Com (în prezent Sonimpex Topoloveni) și după investiții făcute în promovarea magiunului din prune.

La 10 ani distanță de la 7 aprilie 2011, magiunul din prune Topoloveni a ajuns în 20 de state: Rusia, Elveția, Norvegia, SUA, UAE, Japonia, Vietnam, Coreea, Grecia, Marea Britanie, Brazilia, Germania, Franța, Belgia, Belarus, Spania, Italia, Muntenegru, China, Canada. Mai mult decât atât, cu sprijinul Comisiei Europene, Indicația Geografică Protejată a fost extinsă și în afara Uniunii Europene, în Canada, Japonia și Vietnam.

„Un deceniu de Indicație Geografică Protejată, din care șase ani în calitate de singurul deținător din România al acestei certificări înseamnă foarte mult pentru noi. Sperăm că în felul acesta și în vremea aceasta am reușit să punem bazele unei tradiții românești a calității alimentare și a responsabilității față de consumator. Pe de altă parte, împlinim astăzi un deceniu de IGP, din care, în ciuda IGP-ului, șapte ani în calitate de companie care s-a confruntat și încă se confruntă cu concurența neloială. Sperăm și aici că eforturile noastre și demersurile noastre în instanță vor deschide drumul spre normalitate pentru ceilalți producători români cărora le sunt încălcate drepturile prin contrafacere sau prin alte modalități care țin de concurența neloială“, a declarat Bibiana Stanciulov, director general Sonimpex Topoloveni.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Zece ani de la certificarea europeană de Indicație Geografică Protejată pentru magiunul de Topoloveni, prezent în 20 de state