Lectură de 3 minute

28 Jan 2021 - Știri și Noutăți

Magazinul din București care primește donații de haine și le oferă copiilor nevoiași

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Donarea de îmbrăcăminte în scopuri caritabile este una dintre numeroasele alternative de renunțare la hainele nedorite, de altfel o opțiune care ține nu doar de generozitate, cât și de sustenabilitate. În București, Protecția Copilului a deschis un magazin care primește haine donate, pentru ca apoi să le ofere gratuit copiilor care au nevoie de ele.

Conform specialiștilor, deșeurile textile sunt pe locul doi ca sursă de poluare, la nivel global, după cele din industria petrolieră. Astfel, industria modei este responsabilă de cantități mari de gunoaie, de distrugeri de faună și floră, începând cu cantitatea de plastic folosită în procesul de producție și risipa de apă. Efectele pe termen lung se pot dovedi devastatoare pentru mediu, mai ales că doar 15% din deșeurile textile se reciclează. În plus, sunt studii conform cărora, în fiecare secundă, echivalentul unui camion plin cu textile este aruncat la groapa de gunoi sau la incinerat.

Vestea bună este că tot mai mulți retaileri de modă - și nu numai - sunt implicați în planuri de sustenabilitate, pentru a reduce dezastrele din natură și optează pentru o economie circulară. La fel de bine, clienții au varianta de implicare în procesele de salvare a planetei, mai ales că în timp resursele devin tot mai rare, iar industriile se vor confrunta cu creșteri ale costurilor. O primă opțiune de luat în considerare în acest sens ar fi donarea de haine - vezi aici unde și cum o poți face.

Pe lângă faptul că ideea ca hainele vechi să fie repurtate este o opțiune sănătoasă în favoarea mediului, aceasta îi va și ajuta pe cei în nevoie. Promovând o asemenea inițiativă, în Bucureşti s-a înființat un magazin care și-a propus să vină în ajutorul celor care au haine de donat, dar și să ofere resurse nevoiașilor. Propunerea a fost alimentată de cererea mare de îmbrăcăminte, de după încheierea stării de urgenţă, când mai multe persoane și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai avut resurse financiare pentru achiziția de haine pentru copii.

Unitatea recent inaugurată funcționează cu haine provenite din donații, care ulterior sunt dezinfectate și oferite gratuit în baza unei cereri. Solicitarea se face prin e-mail la bebedebucurestiarehainute@dgas.ro sau prin telefon la numărul 0800.821.218, notează publicația online Adevărul. Sediul magazinului este în sectorul 5 din Capitală, pe strada Regina Elisabeta nr. 75; funcționează de luni până vineri, între orele 11.00 - 18.00.

Pentru cei interesați sunt înfiinţate mai multe centre de donații:

  • Complexul de servicii sociale Ominis - strada Turnu Măgurele, nr. 17A, sector 4;
  • Sediul central al D.G.A.S.M.B. - strada Constantin Mille, nr. 10, sector 1;
  • Punct Perla - șoseaua Ștefan cel Mare, nr. 1, sector 1;
  • Spălătoria Socială - strada Armeniș, nr. 2, sector 3;
  • Spălătoria Socială - strada Drumul Taberei, nr. 24, sector 6; program luni-vineri, între orele 9.00 - 16.00
  • Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 75, sector 5 (rond Kogălniceanu).

Pentru ca cineva să beneficieze gratuit de hainele donate trebuie să aibă venituri sub 1.000 de lei sau să fie caz social aflat în evidenţa organizaţiilor neguvernamentale, dar și să aibă unul sau mai mulţi copii, cu vârsta cuprinsă între 0-12 ani, iar reședința să fie în București.

Citeste si:
Cum arată un centru comercial ”verde”? Răspunsul lui Marius Barbu, Group Asset Director NEPI Rockcastle
Cum arată un centru comercial ”verde”? Răspunsul lui Marius Barbu, Group Asset Director NEPI Rockcastle
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Magazinul din București care primește donații de haine și le oferă copiilor nevoiași