Lectură de un minut

19 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Lovitură letală pentru italieni: prețul pizzei a explodat în ultima lună

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Costul preparării unei pizza Margherita clasice a crescut luna trecută în Italia de peste două ori mai repede decât inflația generală, din cauza creșterii prețurilor la uleiul de măsline și la brânza mozzarella.

Sursa foto: Pixabay

Suma totală cheltuită pe ingrediente și energie pentru a găti mâncarea prin excelență din Napoli a crescut cu 18,4% în luna mai față de anul precedent, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe date Istat și ale Ministerului Economiei.

Indicatorul lunar continuă să depășească cu mult rata globală a inflației, care s-a situat luna trecută la 8%. Cu toate acestea, ritmul de creștere a prețurilor a scăzut față de aprilie și se compară cu un vârf de peste 30% înregistrat în noiembrie.

Costul de achiziționare a unei pizza preparate a crescut cu doar 7,7% față de anul trecut, ceea ce sporește atractivitatea ieșirii la restaurant.

Indicele Pizza realizat de Bloomberg a reunit date privind făina, roșiile, mozzarella, uleiul de măsline și consumul de electricitate necesar pentru alimentarea unui cuptor.

Cea mai mare creștere de la o lună la alta a fost pentru roșii, care au fost cu 7,5% mai scumpe decât în aprilie. Energia a fost singurul element care a scăzut, cu 1,4%.

De asemenea, costul pastelor făinoase a crescut din nou în luna mai, potrivit datelor Istat. Grupul de apărare a consumatorilor Assoutenti a cerut un boicot național al pastelor începând cu 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a decis să nu acționeze pentru a contracara creșterea prețurilor în cadrul unei reuniuni de luna trecută.

Citeste si:
Recomandări ANSVSA în perioadele caniculare: cum păstrăm mâncarea pentru a evita toxinfecțiile alimentare
Recomandări ANSVSA în perioadele caniculare: cum păstrăm mâncarea pentru a evita toxinfecțiile alimentare
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lovitură letală pentru italieni: prețul pizzei a explodat în ultima lună