Lectură de 4 minute

04 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Lipsa managerilor buni, marea problemă a cooperativelor agricole

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Dacă în Occident cooperativele agricole și-au dovedit competitivitatea, în România, acestea încă își caută identitatea, iar problemele apar la tot pasul.

Cu toată că în ultimii ani interesul pentru înființarea de cooperative a devenit tot mai mare, România se află încă departe de țările din Vestul Europei, unde nume precum FrieslandCampina, Sodiaal Union sau Tereos nu mai au nevoie de nicio prezentare. Cea mai mare problemă la acest moment constituie lipsa managerilor calificați, poate și unul dintre motivele pentru care acestea nu sunt competitive.

Pe hârtie, în România, există peste 4.000 de cooperative, adică mai mult chiar decât CAP-urile care existau înainte de 1989, undeva peste 3.000. Conform datelor Confidas.ro, vârful evoluției este reprezentat de către anul 2021, când au fost înființate 787 de cooperative agricole, un record din acest sector. Din păcate, sunt destul de multe care nu depun bilanț și care nu au activitate în realitate.

Perfomanța scăzută a acestora este reflectată și de datele financiare pe 2020: 59 de cooperative aveau cifra de afaceri 0 (deși au depus bilanț, nu au avut activitate economică), iar un sfert dintre cooperative aveau o cifră de afaceri sub 10.000 euro. Doar 332 de cooperative din România ar fi eligibile pentru un împrumut bancar (au declarat profit în anul anterior) în 2020.

„Din punctul nostru de vedere, există încă un deficit semnificativ de competențe de management cu aplicare în cazul particular al acestor forme asociative, motiv pentru care am gândit și am derulat proiectul CoopNet 2.0 în acești ultimi doi ani. Facem astfel un apel către autorități să sprijine cooperativele pentru ca acestea să poată forma sau angaja manageri calificați să le supervizeze operațiunile”, susține Márton Balogh, directorul biroului regional din Cluj-Napoca al Fundației.

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj solicitat implicarea autorităților și a societății civile în procesul de dezvoltare a unui corp de manageri pentru cooperativele agricole.

Reprezentanții fundației consideră că în contextul actual, marcat pe de o parte de amenințarea unei penurii alimentare globale, iar pe de alta de intrarea în noul ciclu de finanțare a agriculturii prin Planul Național Strategic 2023-2027, cooperativele agricole au o șansă – poate unică – de a juca un rol major în dezvoltarea economiei românești, cu condiția să beneficieze de know-how pentru a profita de disponibilul de finanțare din fonduri europene care urmează să vină.

Toate speranțele sunt legate acum de PNS 2023-2027, care este în curs de aprobare de către Comisia Europeană, și în care sunt prevăzute linii de finanțare pentru aspecte cum ar fi transferul de cunoștințe sau consilierea în afaceri agricole. Acestea vizează în mod explicit aspecte bine definite, de exemplu «subiecte orizontale legate de activitățile fermei», precum cadrul legal aplicabil, tehnologie, marketing, IT, bioeconomia, diversificarea activităților, inovații, digitalizare și așa mai departe, precizează Balogh.

Citeste si:
Se caută manageri în retail. Ce beneficii cer potențialii angajați
Se caută manageri în retail. Ce beneficii cer potențialii angajați

250.000 cooperative în UE

În UE funcționează circa 250.000 de cooperative agricole care au 5,4 milioane de angajați, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene. Nu mai puțin de 163 de milioane de cetățeni europeni, adică aproximativ o treime din întreaga populație a Uniunii, au statut de proprietar într-o cooperativă agricolă.

În Vest, cota de piață a cooperativelor agricole variază mult de la o țară la alta, de la 83% în Olanda și 79% în Finlanda, până la 50% în Franța, adică mult peste România, unde cooperativele dețin o cotă de piață de doar 2%. Într-un scenariu optimist, se vorbește, însă, de atingerea unei cote 20-25% până în 2030.

Potrivit datelor provizorii din Recensământul Agricol 2020, în România există peste 2,88 de milioane de exploatații agricole, aproximativ 33% din numărul total de exploatații din UE (date Eurostat valabile pentru 2016), dimensiune medie fiind de doar circa 4,42 ha/exploatație, cu mult sub media europeană de 16,6 ha/exploatație.

Din rețeaua CoopNet fac parte peste 80 de entități – cooperative, Grupuri de Acțiune Locală, asociații și fundații. În cadrul programului CoopNet 2.0 organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, 21 de manageri ai unor cooperative agricole au participat la cinci sesiuni de instruire și mentorat, la cursuri în domenii precum management financiar, marketing, management proactiv, managementul resurselor umane și management de proiect, acesta din urmă fiind acreditat de către ANC.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lipsa managerilor buni, marea problemă a cooperativelor agricole