Lectură de 4 minute

19 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Lidl și Fundațiile Comunitare din România lansează programul de granturi în valoare de 1,2 milioane lei pentru inițiative civice în 5 orașe

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România lansează a doua ediție a programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” și oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.230.000 lei pentru inițiative civice în cinci orașe: Bacău, Baia Mare, Constanța, Ploiești și Timișoara.

Începând cu 19 mai, ONG-uri, instituții de învățământ și grupuri de inițiativă din cele 5 orașe pot aplica pentru unul dintre granturile nerambursabile oferite prin intermediul celei de-a doua ediții a programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Valoarea totală a granturilor oferite de Lidl România este de peste 1,23 milioane de lei.

Programul este coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România prin 5 fundații comunitare din rețeaua federației, în: Bacău, Ploiești, Timișoara - prin fundația comunitară din orașul de reședință, Constanța - prin Fundația Comunitară Galați, și la Baia Mare - prin Fundația Comunitară Oradea. Fiecare dintre cele 5 fundații va acorda finanțări în valoare totală de 246.000 de lei și mentorat pentru cele mai bune soluții locale la provocări în domeniile mediu și educație.

Idei de proiecte comunitare

Prin intermediul acestor granturi, vor putea fi puse în practică în noile comunități din Bacău, Baia Mare, Constanța, Ploiești și Timișoara inițiative precum crearea de spații comunitare pentru reconectarea locuitorilor orașului, alternative verzi de activare comunitară, grădini urbane de legume, ateliere de eco-școală, dar și alte idei din domeniile educație și mediu.

Obiectivele pe care trebuie să le aibă în vedere aplicanții din fiecare oraș au fost fundamentate în urma a două luni de cercetare și dialog cu administrațiile locale și societatea civilă. În funcție de oportunitățile și provocările locale identificate în urma acestui proces, fundațiile comunitare au stabilit următoarele direcții de implementare:

  • La Bacău și Ploiești, se vor lansa apeluri deschise de idei și proiecte în domeniile mediu și educație. Cele mai bune inițiative comunitare vor beneficia de mentorare și finanțări în valoare totală de 246.000 lei per oraș.

  • La Timișoara, programul susține, cu un total de 246.000 lei, inițiative care vizează îmbunătățirea spațiului urban comun în contextul provocărilor generate de pandemia SARS-COV-2 și creșterea capacității grupurilor și organizațiilor de a adresa mai bine nevoile cetățenilor.

  • În Baia Mare și Constanța, sunt vizate soluții mixte după cum urmează: în orașul maramureșean, 172.000 de lei vor fi investiți direct în amenajarea unei grădini incluzive în Parcul Central, iar 73.000 de lei vor fi oferiți sub formă de microgranturi pe baza unui concurs de proiecte pe teme de educație și mediu. În Constanța, 98.400 de lei vor merge către reamenajarea și animarea pasajului pietonal din apropierea gării orașului, iar 147.600 de lei vor fi acordați, sub formă de granturi, prin concurs, celor mai bune soluții venite din comunitate la provocările locale din domeniile mediu și educație.

    Citeste si:
    Pambac redeschide băcănia din Bacău
    Pambac redeschide băcănia din Bacău

Arhitectura procesului de aplicare este distinctă ca etape și calendar de la un oraș la altul.

Sesiuni de consiliere

Pe toată perioada de aplicare, cele 5 fundații comunitare pun la dispoziție sesiuni de consiliere sau training pentru rafinarea ideilor de proiecte și pentru redactarea cererilor de finanțare. Selecția finală va fi realizată de echipe de jurizare stabilite local, pe baza experienței în dezvoltare de proiecte și expertizei în cele două domenii strategice.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de pe piața de retail alimentar din Europa. Discounterul Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile, capabile să evolueze împreună, prin implicarea diferiților actori locali. Federația susține 16 fundații comunitare însumând peste 7.000 de proiecte și 30 de milioane de lei în investiții comunitare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lidl și Fundațiile Comunitare din România lansează programul de granturi în valoare de 1,2 milioane lei pentru inițiative civice în 5 orașe