Lectură de 4 minute

20 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Libris.ro: Cele mai bine vândute cărți și cei mai populari autori în ultimii 12 ani

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Libris aniversează 12 ani de activitate în mediul online, timp în care a vândut aproape 14 milioane de cărți către peste două milioane de clienți din întreaga țară.

Anul 2020 a adus către online un număr record de cititori și creșteri impresionante pe categoriile de carte pentru copii, parenting, dezvoltare personală și spiritualitate, iar vânzările volumelor „Ciuma” (Albert Camus) și „Dragostea în vremea holerei” (Gabriel Garcia Marquez) explodează, potrivit unui comunicat de presă.

Libris.ro are astăzi un stoc permanent de aproape 50.000 titluri și 130 angajați, care expediază zilnic peste 10.000 de volume.

LibFest, târg online de carte

Anul acesta, Libris.ro a derulat primul târg online de carte și experiențe culturale – LibFest, cu peste 130 de lansări de carte și dialoguri cu autori, care au totalizat peste 1 milion de vizualizări.

Peste 240.000 de cititori au trecut pragul virtual al LibFest, iar cea mai bine vândută carte a evenimentului a fost „O chestiune de viață și de moarte” (Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom). Topul celor mai vândute cărți ale acestui an fiind dominat de volumul „Vindecarea copilului interior” (Stephanie Stahl).

Clienți mai digitali

De-a lungul anilor, clienții au devenit tot mai digitali, plasând comenzi de pe mobil, procentul ajungând pe Libris.ro la aproape 65% în 2021, și consumând tot mai multă informație în format video.

Media de vârstă a celor care fac comenzi la librăria online Libris.ro a scăzut constant. În ultimul an vânzările pe segmentul de vârstă 18-25 de ani au crescut cu 36%, iar cel mai stabil segment de cititori este cel de 25-34 ani, care generează aproape o treime din vânzări.

Creșterea pe segmentul de vârstă 60+ a fost anul trecut de 60%.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

“De la an la an, vedem un interes tot mai mare din partea cititorilor tineri, care caută atât cărți de dezvoltare personală, cât și titluri actuale. Am putea spune că așteaptă aparițiile noi, cărțile cu buzz, dar și cărțile cu autograf. De asemenea, numărul volumelor alese în faza de precomandă crește constant, fiind un semnal că cititorul român este informat și avid să consume bestsellere locale sau internaționale”, a precizat Laura Țeposu, CEO și cofondatoare Libris.ro.

Dincolo de volumele de beletristică, atenția cititorilor maturi se îndreaptă tot mai mult către cărțile de dezvoltare personală, în special cele cu valențe în psihologie. În ultimul an, categoria „dezvoltare personală” a crescut cu 93% față de anul anterior. De asemenea, părinții investesc în cărți pentru copii, creșterile pe acest segment fiind de 30-40% în fiecare an.

„Părinții cumpără acum mai multe cărți pentru copii. Dincolo de lecturile din programa școlară, investesc în biblioteci pentru cei mici. Este o tendință extraordinară, iar faptul că le dăm celor mici șansa să crească înconjurați de cărți este probabil cel mai important mod în care putem ajuta generația viitoare să aibă un viitor mai luminos”, mai spune Laura Țeposu.

Topurile ultimilor 12 ani

Top bestseller – cea mai bine vândută carte

2009 - Simbolul Pierdut - Dan Brown

2010 - Liderul Receptiv - Michael Carroll

2011 - Branding pe frontul de est - Aneta Bogdan

2012 - Fii demn! - Dan Puric

2013 - Călătoria - Brandon Bays

2014 - Fluturi vol. 1+2 - Irina Binder

2015 - Fluturi vol. 1+2 - Irina Binder

2016 - Fluturi. Volumul 3 - Irina Binder

2017 - Insomnii - Irina Binder

2018 - Străinul de lângă mine - Irina Binder

2019 - Până la sfârșit - Irina Binder

2020 - Iartă-mă că te-am iubit - Ela E.H.

2021 - Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl

Top vânzări autori - general:

1. Irina Binder

2. Ion Creangă
3. Lise Bourbeau

4. Ioana Chicet-Macoveiciuc

5. Dumitru Constantin Dulcan
6. Mircea Eliade

7. Dan Brown
8. Frații Grimm

9. Jojo Moyes

10. Mark Twain

Fondat în 2009, Libris.ro este o afacere 100% românească și cea mai mare librărie online din România. În 12 ani de la înființare, librăria online Libris.ro a expediat 14 milioane de cărți către două milioane de români din întreaga lume. Peste 300.000 de titluri în română și engleză stau la dispoziția cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme și cadouri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Libris.ro: Cele mai bine vândute cărți și cei mai populari autori în ultimii 12 ani