Lectură de 5 minute

21 Sep 2021 - Știri și Noutăți

Lanțul german de supermarketuri REWE va scoate majoritatea cărnii de porc din alte țări de pe rafturile magazinelor

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Lanțul german de supermarketuri REWE, prezent pe piața locală prin brandul Penny, își propune ca 95% din carnea de porc de pe rafturile magazinelor din Germania să fie produsă local pentru a ajuta sectorul afectat de pesta porcină și prețul ridicat al furajelor. Acest lucru a determinat Comisia Europeană să avertizeze că dependența excesivă de aprovizionarea internă ar putea, în unele cazuri, să încalce regulile de concurență ale blocului comunitar, potrivit Euractiv.

 

,,Criza acută în rândul fermierilor germani crescători de porci continuă neîntreruptă, iar situația de pe piață este dramatică'', spune Hans-Jürgen Moog, directorul divizional de achiziții al grupului REWE, explicând decizia companiei.

Asociația Fermierilor Germani (DBV) a salutat această inițiativă ca „un semnal bun pentru consolidarea agriculturii interne”.

„Mișcarea de astăzi a Grupului REWE este un pas important și urgent necesar”, a declarat președintele DBV, Hubertus Beringmeier, solicitând altor comercianți cu amănuntul să urmeze exemplul.

La 19 august, Beringmeier a subliniat deja că situația de pe piața porcilor era „catastrofală” și a solicitat abatoarelor, procesatorilor și comercianților cu amănuntul să stabilizeze și să consolideze activ producția internă prin politici adecvate în ceea ce privește achiziția și prețurile.

Apel la autorități

Însă, conform Asociației Germane a Fermierilor Independenți Mici și Mjlocii, Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (ABL), abordarea lanțului de supermarketuri nu ține cont de esența problemei.

„Angajamentul REWE este cel mult o picătură în ocean”, a declarat președintele național al asociației, Martin Schulz. Acesta susține că, deși gestul este bine intenționat, trecerea la carnea de porc locală distrage atenția de la faptul că există adesea o problemă în plus pe piața orientată spre export.

Pentru a contracara în mod fundamental scăderea prețurilor, noi ca industrie trebuie să ne luăm rămas bun de la paradigma că producem din ce în ce mai mult și mai ieftin”, a adăugat acesta.

Citeste si:
Începe Colecta Națională de Alimente: în ce magazine puteți dona 
Începe Colecta Națională de Alimente: în ce magazine puteți dona 

Cu toate acestea, nu este pentru prima dată când comercianții cu amănuntul de produse alimentare țin cont în mod activ de evoluția politicii agricole sau îi pun pe ordinea de zi prin modelarea gamei lor de produse. Spre exemplu, în iulie, grupul de supermarketuri cu discount Aldi a anunțat că va vinde carne proaspătă doar din creșterea animalelor și va oferi doar tipuri de carne de nivel 3 și 4 în cadrul sistemului de etichetare pentru bunăstarea animalelor pe patru niveluri.

Acest lucru i-a determinat pe alți giganți ai supermarketurilor, inclusiv REWE, Lidl și Kaufland, să anunțe vara aceasta că vor începe cel puțin să ofere tipuri de carne de nivelul 2, care provin de la animale care au suferit practici ușor mai puțin prietenoase cu animalele decât nivelurile 3 și 4.

Dar, potrivit asociației, astfel de inițiative nu pot avansa transformarea creșterii animalelor dacă nu sunt completate de măsuri de sprijinire a politicilor în acest sens.

Noi, fermierii, ne temem că comerțul cu amănuntul cu produse alimentare nu are în vedere o remunerație corespunzător mai mare pentru costurile mai mari rezultate la fermele participante”, a spus Schulz, adăugând că este necesar un plan financiar pentru a ajuta la conversia întregului sector zootehnic din Germania.

Asociația Fermierilor Independenți solicită astfel partidelor politice să ia atitudine la propunerile așa-numitei Comisii Borchert - care în luna mai a prezentat recomandările sale privind finanțarea restructurării creșterii animalelor - înainte de alegerile generale care vor avea loc pe 26 septembrie. Asociația Fermierilor Germani, la rândul său, și-a exprimat puncte de vedere similare în iunie.

Nivelurile agricole 3 și 4 sunt în prezent o nișă absolută de piață”, a declarat președintele DBV, Joachim Rukwied. Datorită cererii ridicate, este nevoie de investiții masive, iar recomandările Comisiei Borchert trebuie să fie adoptate, adaugă Joachim.

Retailerii, angajament pentru combaterea bolilor

Modalitățile de combatere a pestei porcine africane au fost, de asemenea, discutate între guvernul federal și state în cadrul unei reuniuni speciale a miniștrilor agriculturii, miercuri (1 septembrie). Miniștrii de stat au cerut mai mult sprijin din partea ministerului federal al agriculturii, susținând că guvernul federal ar trebui să sprijine fermele în comercializarea porcilor lor și în stabilirea sacrificării regionale și a lanțurilor valorice.

Grupul parlamentar verde din Bundestag a cerut guvernului să coordoneze mai bine măsurile statelor federale și să consolideze canalele regionale de marketing. Cu toate acestea, ministerul agriculturii din țară a declarat că susține deja statele „în diferite moduri”.

Secretarul de stat al ministerului, deputatul conservator Uwe Feiler (CDU), a subliniat, de asemenea, că guvernul federal este limitat din punct de vedere constituțional în furnizarea de sprijin financiar, deoarece controlul bolilor animalelor este responsabilitatea statelor.

Cu toate acestea, măsurile federale care vizează promovarea vânzării produselor germane pe piața internă ar putea fi văzute ca o formă de protecționism, care a provocat anterior tensiuni la nivelul Uniunii Europene.

În aprilie, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea măsurilor protecționiste care promovează produsele agroalimentare naționale în unele state membre.

Întrebat de Euractiv, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că, deși un comerciant cu amănuntul este în general liber să decidă independent sursele sale de aprovizionare, dacă decide să se bazeze în principal pe aprovizionarea internă - în acord cu furnizorii interni sau în acord cu alți comercianți cu amănuntul - acest lucru ar putea „constitui o încălcare a regulilor de concurență”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în cazul în care decizia comerciantului cu amănuntul rezultă din acțiunile statului de a-l încuraja să facă acest lucru, statul membru „poate fi, de asemenea, responsabil pentru încălcarea concurenței sau a regulilor pieței interne”. De asemenea, un alt oficial al UE a declarat pentru publicația citată că, în această etapă, informațiile disponibile publicului nu par să indice îngrijorări cu privire la concurență și normele pieței interne.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lanțul german de supermarketuri REWE va scoate majoritatea cărnii de porc din alte țări de pe rafturile magazinelor