Lectură de un minut

28 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Lactatele vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au respins amendamentul 171, proiectul legislativ avansat de către comisia AGRI care urmărea să impună restricții asupra alimentelor pe bază de plante, potrivit unui comunicat de presă.

Implicațiile Amendamentului 171 ar fi presupus interzicerea următoarelor aspecte:

  • Folosirea pentru laptele vegetal a formatelor de ambalare cunoscute, cum ar fi cutia de carton, sau blocarea pachetelor de margarină pe bază de plante.

  • Prezentările vizuale ale alimentelor pe bază de plante, dacă ar putea fi considerate că „evocă” sau „imită” lactatele - de exemplu, o imagine a unui vârtej lăptos pe un pachet de băutură de ovăz.

  • Afirmațiile științifice care compară alimentele pe bază de plante cu produsele lactate, de exemplu, „jumătate din emisiile de carbon rezultate din producția untului din lapte”, în toate comunicăriile, inclusiv în mediile digitale și sociale.

  • Informații despre alergeni, cum ar fi „nu conține lapte;”

  • Termeni descriptivi utili, cum ar fi „cremos”, „untos”, „utilizare ca smântână de gătit” sau „alternativă vegană la iaurt”.

Amendamentul a determinat nemulțumirea din partea consumatorilor și a industriei produselor vegetale și a fost atacat de mai mulți consumatori, dar și de ONG-uri, Confederația Consumatorilor și Utilizatorilor și Organizația Europeană a Consumatorilor.

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul de Miniștri au început negocierile trialogului, care acoperă subiecte din cadrul Organizării Comune a Piețelor Produselor Agricole (OCP), la 21 aprilie. Negocierile legate de Politica Agricolă Comună și OCP au început în noiembrie 2020, amendamentul 171 fiind anunțat la scurt timp după angajamentul public de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030.

Citeste si:
Lăptăria cu Caimac raportează creștere a vânzărilor, dar scăderi la nivel de profit. Ce planuri are producătorul 
Lăptăria cu Caimac raportează creștere a vânzărilor, dar scăderi la nivel de profit. Ce planuri are producătorul 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Lactatele vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”