Lectură de 4 minute

15 Jun 2022 - Știri și Noutăți

KFC, Pizza Hut și Taco Bell au nevoie de 800 de angajați în perioada următoare: „O să aducem 200 de cetățeni din Sri Lanka”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Lanțurile de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bell, administrate de Sphera Franchise Group, vor angaja, în perioada următoare, 800 de persoane pentru cele 18 restaurante ce se deschid pe parcursul acestui an și pentru cele deja inaugurate, afectate de sezonalitatea pieței muncii. Din total, 200 de angajați vor ajunge din Sri Lanka, ceea ce va duce numărul lor la 400.

Grupul Sphera se concentrează anul acesta pe deschiderea a 18 restaurante (9 KFC România, 2 KFC Italia, 4 Pizza Hut, ambele magazine Fast Casual Delivery și Express, și 3 Taco Bell), cu o cheltuială de investiție estimată de aproximativ 15,5 milioane de euro.

„Noi în 2022 avem în plan să deschidem 18 restaurante noi, pe fiecare dintre branduri, în parte, ceea ce duce la o nevoie de a mări numărul de angajați. În acest moment avem peste 5.000 de angajați. Se adaugă și fluctuația de personal, dar și sezonalitatea din HoReCa de care trebuie să ținem cont. În acest context, estimăm că în următoarea perioadă o să avem nevoie de 800 de persoane, care să ocupe posturi disponibile, iar aceste posturi vor fi dedicate pentru restaurante, precum lucrător bucătărie, curier, casier. Aceste angajări se referă la diverse tipuri de programe și norme pe care le avem pentru angajații noștri. Într-un restaurant se lucrează cinci zile din șapte, de luni până duminică și se poate lucra pe diverse norme, de patru, șase, opt sau 12 ore”, explică Emilia Stroe, directoarea de resurse umane a Sphera Franchise Group.

Cei mai mulți angajați vor ajunge în restaurantele KFC, brand care are stabilite pentru acest an nouă deschideri. Tot anul acesta s-ar putea alătura echipelor locale 200 de angajați din Sri Lanka, ceea ce înseamnă că numărul lor va ajunge la 400. În prezent, în cele trei branduri lucrează personal cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani. Vârsta media în lanțurile KFC și Pizza Hut este de 31 de ani, iar la Taco Bell este de 25 de ani.

„În brandurile nostre există o diversitate din punctul de vedere al cetățeniei, mulți fiind studenți care își doresc un job. Din 2020 am adus angajați cetățeni străini din Sri Lanka. În acest moment avem 200 de angajați și intenționăm anul acesta să mai aducem încă 200, pe care îi integrăm în restaurantele noastre, pe toate brandurile. Avem și câțiva angajați ucraineni care și-au început activitatea în echipele noastre”, a explicat Stroe.

Salarii mai mari pentru angajații KFC, Pizza Hut, Taco Bell

În aprilie, Sphera a crescut salariile pentru angajații KFC și Pizza Hut, iar personalul Taco Bell are salariile majorate de la 1 iunie. În prezent, un lucrător în bucătărie KFC care lucreză 8 ore/zi, 5 zile pe săptămână poate avea un venit începând de la 2.600 de lei net reprezentând contravaloarea salariului, a tichetelor de masă și a unui bonus lunar de performanță acordat ca urmare a respectării criteriilor prestabilite. Acestora li se adaugă și alte sporuri și prime.

Pentru perioada de recrutare care urmează, companiile din HoReCa se vor confrunta cu percepția angajaților, stabilită în urma pandemiei, conform căreia industria nu este una stabilă. În plus, depopularea va îngreuna procesele de angajare.

„Dificultăți de recrutare sunt specifice comunităților pe care le regăsim în zona respectivă, dar totul cred că pornește și de la trendurile și provocările care se întâmplă la nivel național. Prima provocare are legătură cu populația rezidentă care este în scădere, drept urmare forța de muncă în scădere, ceea ce aduce un impact la nivelul tuturor orașelor. (...) Provocarea este depopularea de care am vorbit mai devreme și care este confirmată de autorități. Apoi, vorbim de percepția unor candidați potrivit cărora industria HoReCa nu este stabilă. O altă provocare pentru business este dată de conceptul de rușine pe care îl simt anumiți candidați când se gândesc că ei pot fi văzuți că servesc clienții de persoanele cunoscute”, a conchis Stroe.

Citeste si:
Rusia a găsit înlocuitor pentru IKEA. Care este poziția retailerului
Rusia a găsit înlocuitor pentru IKEA. Care este poziția retailerului

Sphera Franchise Group este un grup din industria de food service din România şi deţine companiile care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, iar la nivel internațional operează restaurante KFC la Chişinău, Republica Moldova și în Italia. Grupul deține peste 165 de restaurante pe cele trei piețe, dintre care 148 în România și are peste 4.400 de angajați.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  KFC, Pizza Hut și Taco Bell au nevoie de 800 de angajați în perioada următoare: „O să aducem 200 de cetățeni din Sri Lanka”