Lectură de 3 minute

06 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Joburile din turism, retail şi call-centere, preferate de tinerii fără experiență

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

La aproape două săptămâni de la încheierea examenului de Bacalaureat, numărul de aplicări pentru joburile entry-level şi cele din categoria "fără experienţă" au crescut cu aproximativ 20%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un semn că tinerii absolvenți își caută de muncă, conform unui comunicat al eJobs. Cele mai mari salarii medii nete le oferă angajatorii din IT (4.000 de lei) și Telecom (3.500 de lei).

Angajatorii au scos în piaţă un număr important de joburi care se adresează celor aflaţi la început de carieră - peste 25.000 de locuri de muncă pentru cei fără experienţă sau cei din segmentul entry-level sunt disponibile în acest moment pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Cele mai multe au fost postate de companiile din retail, servicii, industria alimentară, turism, transport şi call - center/BPO.

"Tinerii au fost întotdeauna căutaţi pe piaţa muncii, însă au fost mulţi ani în care angajatorilor le era greu să îi atragă şi să îi reţină pe termen lung în interiorul companiilor. Dacă a fost ceva bun în aceşti ani de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piaţa muncii. Au înţeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei, să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, să meargă la interviuri mai bine pregătiţi şi, în general, să fie mai serioşi când vine vorba de viaţa lor profesională. De aceea, nu ne surprinde să vedem că, imediat după terminarea examenului de Bacalaureat, absolvenţii de liceu îşi încearcă norocul pe piaţa muncii, chiar şi dacă unii dintre ei vor să se angajeze doar pe perioada verii, până vor începe cursurile de la facultate", a declarant Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Joburi de vară

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări din partea acestor candidaţi au fost retailul, call-center/BPO, servicii, IT/telecom şi turism/horeca.

Acestea sunt, în mod tradiţional, domeniile spre care se îndreaptă cu cea mai mare uşurinţă tinerii pentru că permit o specializare rapidă la locul de muncă, iar unele sectoare, cum ar fi turismul, HoReCa sau call-center-ele vin şi cu proiecte sezoniere, căutate în special de cei care vor să se angajeze doar pe perioada verii.

"Faptul că vedem, însă, un procent destul de mare, peste media la nivelul întregii pieţe de candidaţi, a celor care aplică pentru joburi remote, ne duce la concluzia că sunt destul de mulţi tineri care vor să se angajeze permanent şi să poată continua munca şi din toamnă, în paralel cu studiile. Dacă, la nivel general, vorbim despre un procent de 12% alocat aplicărilor pentru locurile de muncă remote, în cazul celor fără experienţă procentul creşte la 20%", a explicat Roxana Drăghici.

Potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al unui angajat entry level din România este de 3.000 de lei pe lună.

Dintre domeniile preferate de tineri, cele mai mari salarii medii nete le oferă angajatorii din IT (4.000 de lei), telecom (3.500 de lei), call-center/BPO (2.700 de lei), turism/HoReCa (2.500 de lei) şi servicii (2.200 de lei).

Citeste si:
Noi funcționalități VTEX pentru retailerii: ce rol va avea inteligența artificială
Noi funcționalități VTEX pentru retailerii: ce rol va avea inteligența artificială

În acest moment, peste 37.000 locuri de muncă pentru România şi străinătate sunt disponibile pe platformă.

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.

Cele 4,6 milioane de CV-uri şi cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidaţi activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Joburile din turism, retail şi call-centere, preferate de tinerii fără experiență