Lectură de 5 minute

04 Apr 2022 - Știri și Noutăți

Grupul Iulius investește peste jumătate de miliard de euro pentru un proiect de regenerare urbană

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Cu o expertiză de peste un deceniu în dezvoltarea și operarea ansamblurilor mixed-use de regenerare urbană în România, grupul Iulius anunță un nou proiect, la Cluj-Napoca. Investiția de peste jumătate de miliard de euro vizează platforma Carbochim, care va deveni cel mai mare proiect de reconversie urbană de pe piața autohtonă.

Prin acest demers de dezvoltare urbană, zona industrială va fi transformată într-un spațiu viu al Clujului și va fi integrată ca parte din oraș. Fabrica Carbochim va fi relocată și retehnologizată anul acesta, fără perioade de inactivitate.

Noul proiect include: cea mai mare suprafață de retail din țară, de 115.000 metri pătrați un centru cultural dedicat artelor performative, conservarea și readucerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industria, un model de abordare integrată a spațiilor verzi, prin conectarea grădinii urbane de peste patru hectare cu parcurile adiacente și prin reconfigurarea completă a infrastructurii rutiere și pietonale, un nou pod peste Someș și o pasarelă pietonală, eco-cartier integrat într-un proiect mixt, infrastructură velo-pietonală pe malurile Someșului, consolidarea unui nou pol de business și cea mai mare parcare subterană din țară, cu peste 6.000 de locuri.

După 15 ani de prezență în Cluj-Napoca, Iulius lansează cel mai amplu proiect autohton de reconversie urbană. Printr-o investiție de anvergură, estimată la peste jumătate de miliard de euro, platforma industrială Carbochim va fi convertită într-o destinație a orașului și un spațiu unic de întâlnire pentru comunitate.

Retail jobs

Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Platforma industrială se întinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafața utilizată în prezent pentru producție este sub 30%, iar restul este nevalorificată sau reziduală. Fabrica va fi relocată anul acesta în zona industrială a orașului, în fosta hală Tricotaje Someșul, din Bulevardul Muncii. Peste cinci milioane de euro vor fi investite în relocarea, modernizarea și retehnologizarea unității de producție, a cărei activitate nu va fi întreruptă.

„Ne dorim să redăm orașului o parte a sa, transformând platforma Carbochim într-un spațiu al întregii comunități. Investiția de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar și pentru generațiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar și de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil și rezilient”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Noua dezvoltare propune implementarea în mod exemplar a bunelor practici internaționale privind integrarea patrimoniului cultural - industrial într-o investiție de real-estate: două clădiri monument de pe platforma Carbochim vor fi convertite și redate comunității ca spații culturale și de experiențe. Vechea hală Carbochim va fi convertită în centru de live-arts, care va fi gestionat de unele dintre cele mai importante organizații culturale și de festivaluri din Cluj-Napoca.

Pe lângă centrul de live-arts, proiectul de reconversie urbană include un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, numeroase cafenele cu tematică internațională și restaurante concept.

Citeste si:
eMAG, Lidl și Kaufland, în topul celor mai doriți retaileri angajatori din România în 2022
eMAG, Lidl și Kaufland, în topul celor mai doriți retaileri angajatori din România în 2022

A doua clădire ce va face obiectul conversiei este Uzina fabricii, care va fi transformată într-un spațiu ce va reuni atât facilități de coworking, cât și spații-pilot de promovare a antreprenorilor, de încurajare a talentelor și a inițiativelor inovative locale. Grădini, noi zone de promenadă și un centru de sport în aer liber.

Întregul proiect va fi deschis către Someș și coordonat cu masterplanul Municipalității de amenajare a râului, integrându-se firesc în noul culoar verde-albastru al orașului. Trei parcuri din ClujNapoca vor fi conectate printr-un traseu velo-pietonal: Parcul Armătura, Parcul Feroviarilor și noua grădină de peste patru hectare, amenajată în ansamblul mixt.

Cea mai mare suprafață de retail din România

Noi branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor, cel mai variat mix food & beverages din țară, fresh market de susținere a antreprenorilor și producătorilor locali și concepte de entertainment în premieră națională vor transforma cea mai mare suprafață de retail din România, de peste 115.000 metri pătrați închiriabili, într-o destinație regională de petrecere a timpului liber, indoor și outdoor, pentru toate vârstele

Dezvoltarea va include, într-o primă etapă, peste 23.000 metri pătrați de spații de birouri verzi inteligente, care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale, în zona care va deveni în următorii ani unul dintre polurile puternice de business ale orașului.

Investiția va presupune restructurarea urbană a întregii zone, atât prin remodelarea axului natural generat de Someș, cât și prin regândirea infrastructurii zonale, pentru a crește conectivitatea cu vecinătățile și cu restul orașului. Cea mai importantă este crearea unui nou pod peste râul Someș, la nord de calea ferată, investiție ce va întregi inelul de circulație dintre Podul Porțelanului și Podul Răsăritului.

Totodată, se vor realiza noi sensuri giratorii, vor fi lărgite străzile, vor fi noi accese pietonale de legătură cu orașul, toate integrate cu proiectele de investiție publică planificate pentru această zonă. Dezvoltarea se axează pe deplasarea pietonală, implementând principiile „walkable city”, cu facilități de încurajare a transportului public.

Va dispune și de cea mai mare parcare subterană din România, cu peste 6.000 de locuri, dar și de peste 3.500 de spații pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice. Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de analiză, consultare și autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Grupul Iulius investește peste jumătate de miliard de euro pentru un proiect de regenerare urbană