Lectură de 3 minute

29 Jun 2021 - Știri și Noutăți

Insolvența Diverta: CITR a fost numit administrator judiciar și propune o reorganizare rapidă

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

CITR, una dintre companiile care activează pe piața de insolvență din România, parte a Impetum Group, a fost numit administrator judiciar al rețelei de librării Diverta, care și-a cerut intrarea în insolvență ca urmare a dificultăților întâmpinate în criza generată de pandemie.

„În cazul Diverta, CITR își propune reorganizarea companiei într-o manieră inedită, cu etape concentrate, pentru o redresare cât mai rapidă. Este un nou proiect ambițios pentru noi, în linie cu misiunea noastră de a salva companii în dificultate, branduri și oameni prin multidisciplinaritatea și experiența vastă a echipei CITR. Diverta va avea viitor într-o nouă economie”, a declarat Aurel Podariu, business development manager al Impetum Group și senior partner, CITR.

Strategia pentru salvarea acestui brand 100% românesc va fi bazată pe zonele de business cele mai profitabile, restructurare financiară și operațională și pe evoluția estimată a pieței și lecțiile crizei anterioare.

„Perioada pandemiei, care a debutat cu închiderea centrelor comerciale și cu restricții de circulație, a însemnat pentru Diverta și pentru retailul tradițional în general o scădere semnificativă a vânzărilor și acumularea de datorii către furnizori. Toate acestea au avut un efect de domino și au afectat rând pe rând pilonii businessului nostru”, a spus Amalia Buliga, CEO Diverta.

Diverta, în insolvență pentru a doua oară

Diverta și-a cerut intrarea în procedura de insolvență după ce pandemia i-a generat o pierdere de două milioane de euro. CEO-ul companiei, Amalia Buliga, a transmis un mesaj angajaților în care argumentează decizia prin scăderea vânzărilor și anunță că, în prezent, magazinele sunt din nou profitabile.

„Vă anunț, cu tristețe, că Diverta a fost nevoită să ceară intrarea în procedura de insolvență. În pandemie, magazinele noastre au fost închise timp de trei luni. Le-am redeschis, dar vânzările au continuat să fie la un nivel foarte jos, cu scăderi de peste 40%, în timp ce cheltuielile cu salariile și cu chiriile au rămas la un nivel ridicat. Toate acestea au dus la pierderi de aproape două milioane de euro. Ca urmare, datoriile la acționari, la stat și la furnizori au crescut continuu”, a transmis Amalia Buliga, CEO-ul Diverta, într-un mesaj către angajați.

În plus, Guvernul i-a promis operatorului Diverta un grant, dar nu l-a mai acordat, iar compania nu a reușit în timp util să găsească un cumpărător.

„Timp de mai multe luni de zile am sperat să putem evita intrarea în insolvență: pe de o parte, în nenumărate discuții cu Guvernul, ni s-a promis un grant care ne-ar fi salvat, dar care nu a mai venit. Pe de alta parte, am identficat mai mulți cumpărători potențiali ai Divertei, dar timpul nu a mai fost suficient pentru a finaliza o tranzacție. O aprovizionare normală a Divertei nu mai era posibilă și din ce în ce mai mulți furnizori ne amenințau cu executarea silită, a mai explicat Amalia Buliga.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine

Diverta este un retailer integrat în domeniul cărții, papetăriei și jucăriilor, prezent pe piața românească de peste 20 de ani. Diverta a mai trecut printr-o procedură de insolvență, în urmă cu 10 ani. Diverta numără în prezent 22 de librării și are peste 180 de angajaţi.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Insolvența Diverta: CITR a fost numit administrator judiciar și propune o reorganizare rapidă