Lectură de 3 minute

19 Jan 2024 - Știri și Noutăți

INS: România, țara cu cel mai scăzut nivel al preţurilor la alimente și băuturi non-alcoolice din UE

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

România şi Bulgaria au înregistrat, în 2022, cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în cadrul statelor membre UE, acesta fiind cu 41% mai mic decât media UE

 

Sursa foto: Pixabay

Datele arată că România și Bulgaria sunt este urmate de Polonia, cu 38% sub media UE.

Pe de altă parte, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) şi Finlanda (26% peste media UE), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agepres.

"Indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii. În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme, 149 euro în Danemarca şi respectiv 59 euro în România şi Bulgaria", se menţionează în documentul INS.

Danemarca, cele mai mari prețuri la îmbrăcăminte şi încălţăminte

Statistica citează un comunicat Eurostat potrivit căruia România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Alimente şi băuturi nealcoolice" (72%), urmată de Polonia (73%), iar la polul opus se află Danemarca şi Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%).

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupele "Băuturi alcoolice şi tutun" (66%), "Îmbrăcăminte şi încălţăminte" (80%) şi "Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (38%), urmată de Polonia, pentru grupele "Băuturi alcoolice şi tutun" (73%) şi "Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (39%).

Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru produsele cuprinse în grupa "Îmbrăcăminte şi încălţăminte" (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la produsele din grupele "Băuturi alcoolice şi tutun" (216%) şi respectiv "Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (195%).

Puterea de cumpărare în România comparativ cu alte țări UE

Puterea de Cumpărare Standard (PCS) reprezintă moneda de referinţă stabilită la nivelul Uniunii Europene pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare. PCS este o unitate de valută convenţională care exclude influenţa diferenţelor între nivelul preţurilor dintre ţări.

Citeste si:
2024 debutează cu o nouă creștere a inflației: cât de mult a crescut și ce produse s-au scumpit cel mai mult 
2024 debutează cu o nouă creștere a inflației: cât de mult a crescut și ce produse s-au scumpit cel mai mult 

Indicele nivelului preţurilor (INP) reprezintă raportul dintre Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) şi cursul de schimb oficial; exprimă câte unităţi din aceeaşi valută sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite.

Consumul final al gospodăriilor populaţiei însumează toate bunurile şi serviciile utilizate pentru satisfacerea directă a nevoilor individuale ale gospodăriilor populaţiei.

"Acest comunicat de presă prezintă rezultatele privind puterea de cumpărare în România comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene. Datele au fost calculate de Eurostat în luna decembrie 2023, atât pe baza preţurilor de consum colectate de ţările participante pentru un nomenclator comun de mărfuri şi servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de ţări europene, cât şi pe baza datelor privind elementele de cheltuieli ale PIB şi a altor informaţii de bază transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007", precizează INS.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  INS: România, țara cu cel mai scăzut nivel al preţurilor la alimente și băuturi non-alcoolice din UE