Retailerii brick & mortat din întreaga lume sunt forțați să-și reevalueaze modul de business după ce pandemia de coronavirus a arătat cât de fragilă este o strategie ce nu include comerțul online. Potrivit The Guardian, gigantul de fashion Inditex va închide între 1.000 și 1.200 de magazine până în 2021, în special din Europa și Asia
Închiderea magazinelor fizice vine în contextul pandemiei de coronavirus în care proprietarul Zara a înregistrat o pierdere uriașă a vânzărilor, de până la 44% în primul trimestru al anului. Odată cu ridicarea restricțiilor de circulație, vânzările de îmbrăcăminte și accesorii și-au revenit, însă ritmul de creștere din offline nu se compară cu cel din online, unde Inditex a bifat o creștere de 50% în primul trimestru și de 95% doar în luna aprilie.
Anunțul închiderii magazinelor fizice vine la o zi după ce Inditex a anunțat investiții masive, de până la 3 miliarde de dolari, în comerțul online. Planul grupul de fashion spaniol este ca peste 25% din totalul vânzărilor să provină din zona de eCommerce până în 2022. La finalul anului 2019, vânzările online ale Inditex reprezentau 14% din total.
Cât a pierdut proprietarul Zara din cauza pandemiei
Inditex a raportat o pierdere de 409 de milioane de euro în perioada februarie - aprilie, în comparaţie cu un profit net de 734 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2019. Vânzările au scăzut la 3,3 miliarde de euro, de la aproape 6 miliarde de euro în primul trimestru al anului trecut.
La sfârşitul lunii aprilie, Inditex avea deschise 965 de magazine în 27 de ţări, din rețeaua totală de 7.469 de magazine în întrega lume. În continuare, un sfert din magazinele gigantului de fashion rămân închise până pe 8 iunie.
Angajații Inditex din magazinele fizice ce urmează a fi închise până la finalul anului nu vor fi disponibilizați, urmând să primească locuri de muncă în divizia de comerț online.
Sursă foto: Viorel Dudau/Dreamtime
Inditex, compania mamă a Zara, a înregistrat profituri record în vremuri inflaționiste
