Lectură de 3 minute

10 Mai 2023 - Știri și Noutăți

În 2022, România a importat produse agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În 2022, România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în creștere cu 21,5% față de anul precedent. De asemenea, anul acesta, festivalul RO-Wine găzduiește salonul Gustul Italiei, unde vor fi prezenți peste 40 de producători italieni. 

Sursa foto: Unsplash

În 2022, România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în creștere cu 21,5% față de anul precedent (82% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate și băuturi).

La rândul ei, anul trecut, România a exportat către Italia produse agricole și alimentare în valoare de peste 1 miliard de euro, o creștere cu peste 25% față de 2021, Italia fiind prima țară de destinație a exporturilor românești din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate și băuturi).

Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele și brânzeturile (72,4 milioane euro), dar și cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificație și patiserie (64,5 milioane de euro).

Italia deține primatul ca țară furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse tradiționale precum pastele făinoase, uleiul de măsline sau vinurile.

România este a 17-a piață de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depășită în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Republica Cehă.

Festivalul internațional RO-Wine

Weekend-ul acesta, între 12 – 14 mai 2023, ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, va organiza salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internațional RO-Wine, cu o selecție de specialități gastronomice italiene și vinuri, inclusiv o selecție de prosecco și una de vinuri bio, din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceștia având o tradiție de peste 120 de ani.

RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfășura în incinta Fratelli Studio din București, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanților rețelelor de retail și HoReCa.

Citeste si:
România, locul patru la creșterea producției de vin. Marinela Ardelean: Nu avem încă maturitatea, relațiile și nivelul de organizare pentru a profita de acest moment
România, locul patru la creșterea producției de vin. Marinela Ardelean: Nu avem încă maturitatea, relațiile și nivelul de organizare pentru a profita de acest moment

Ce vor putea găsi vizitatorii la salonul Gustul Italiei

Toți cei care apreciază produsele italiene, se vor putea bucura la salonul Gustul Italiei de o selecție de specialități de la producători, majoritatea dintre aceștia fiind prezenți pentru prima dată în România.

Vizitatorii vor putea descoperi o gamă variată de produse: de la vinuri albe, roșii și prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roșii conservate, făină, biscuiți și produse de patiserie standard și biologice, prosciutto și alte preparate din carne, oțet balsamic, lichioruri (limoncello și digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe.

ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior este agenția guvernamentală italiană care susține promovarea, facilitarea și dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia și restul lumii, sprijinind internaționalizarea societăților italiene, îndeosebi a celor mici și mijlocii, și implementarea activității acestora pe piețele externe, promovând totodată atragerea investițiilor străine în Italia. Agenția, constituită în 1926, are sediul central la Roma, un birou regional la Milano și dispune de o rețea externă alcătuită din 79 birouri în 65 de țări. Birourile ICE sunt poarta ideală pentru întreprinderile care doresc să stabilească relații de afaceri cu partenerii italieni, de la aprovizionarea cu produse italiene, la oportunități de investiții în Italia. Sediul din București își desfășoară activitatea în România din 1969 și are competență pentru România și Republica Moldova. În România, este acreditat ca Secția Promovare Schimburi a Ambasadei Italiei și colaborează în strânsă sinergie cu aceasta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  În 2022, România a importat produse agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro