Lectură de 2 minute

07 Apr 2022 - Știri și Noutăți

În 2021, tutunul a reprezentat 50% din totalul exporturilor de produse, de peste un miliard de euro

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum țigaretele și produsele din tutun încălzit, a fost de 1,34 miliarde euro în 2021, reprezentând aproape jumătate din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2021 produsele din tutun au reprezentat circa jumătate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit în 2021 cu 50% valoarea exporturilor de semințe de floarea – soarelui (844 de milioane de euro), o diferență cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce semințele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie primă.

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de peste un miliard de euro.

„În prezent, aproximativ 60% din produsele fabricate în fabrica noastră de la Ploiești pleacă către export. BAT își menține angajamentul de a fi un partener strategic în dezvoltarea și susținerea economiei românești și ne dorim să continuăm pe acest drum prin aportul pe care îl avem la menținerea echilibrului balanței comerciale, prin contribuțiile importante din taxe și impozite la bugetul de stat, cât și prin investițiile susținute în dezvoltarea afacerii noastre în România”, a declarat Fred Monteiro, director al Ariei Europa centrală și de sud în cadrul BAT.

Retail jobs

BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat și cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România cu o cotă de piață de peste 50%. În cei 25 de ani de activitate în România, BAT a investit peste 500 de milioane de euro în fabrica de la Ploiești. BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România și generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanț­ul de distribu­ție și aprovizionare.

BAT este o companie cu mai multe categorii de bunuri de larg consum. Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu ard până în 2030 și de a genera venituri de cinci miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralității emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosință și utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.

BAT are peste 53.000 de angajați și operează în peste 180 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 și un profit din operațiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Sursa foto: Pixabay

Citeste si:
Studiu|Ce băuturi vor avea românii pe masă și care sunt brandurile preferate pentru sărbători
Studiu|Ce băuturi vor avea românii pe masă și care sunt brandurile preferate pentru sărbători

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  În 2021, tutunul a reprezentat 50% din totalul exporturilor de produse, de peste un miliard de euro