Lectură de 3 minute

03 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Un pas mai aproape de implementarea SGR în România: ne apropiem de numirea oficială a administratorului

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ministerul Mediului va trimite zilele următoare pentru avizarea interministerială proiectul de Hotărâre de Guvern privind desemnarea companiei Retur-Ro ca administrator al sistemului de garanție-returnare (SGR) și păstrează termenul de 1 octombrie pentru darea în funcțiune a proiectului.

Zilele acestea pleacă din minister proiectul de Hotărâre de Guvern pe avizare interministerială pentru desemnarea Retur-Ro, compania înființată de producătorii de băuturi alcoolice și nonalcoolice și retaileri pentru a implementa sistemul SGR. O să fie o măsură foarte importantă, pentru că va rezolva parțial problema ambalajelor, dar să nu credem că este o soluție minune pentru toate ambalajele”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul conferinței de presă pentru lansarea campaniei de informare și educare privind colectarea separată a deșeurilor de către Asociatia OIREP Ambalaje.

Deși este acționar în cadrul SGR și va avea o cotă de 20%, Ministerul Mediului nu va contribui cu bani pentru finanțarea SGR, urmând ca asociațiile de producători și distribuitori să asigure toate investițiile.

„În momentul în care prin hotărâre de guvern s-a stabilit că ministerul să fie acționar, s-a stabilit ca acesta să contribuie doar la constituirea capitalului social. Ministerul nu își propune să realizeze și investiții. Vom avea 20% din această companie, dar investițiile vor fi în responsabilitatea totală a asociației Retur-Ro, implementarea sistemului este în responsabilitatea dânșilor. Din punctul nostru de vedere, data de 1 octombrie este în continuare în vigoare. Am văzut aceste declarații (n.r. legate de durata de 18 luni de implementare). Cu siguranță termenul de implementare poate fi mult, mult mai scurt. Este un prim termen propus de această companie. Cu siguranță termenul poate fi mult mai redus. Știu că procedurile de pregătire sunt în derulare, au început anumite procese de head-hunting de personal pentru companie, plan de afaceri și căutarea surselor de investiții. Eu sunt convins că nu ne vom întinde până în 2024", a precizat Barna.

ReturRo este singura companie care a depus dosarul la Ministerul Mediului pentru administrarea sistemului de garanție-returnare (SGR), prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant, bani pe care îi vor recupera după ce aduc ambalajul înapoi în magazine.

ReturRo susține că este nevoie de circa 18 luni de la obținerea licenței de administrator și până la darea în funcțiune a unui sistem operațional complet la nivel național, cu infrastructură logistică de colectare a tuturor ambalajelor și centre de sortare.

Investiția în SGR ar urma să fie de circa 80 de milioane de euro, fără să încludă, însă, proiectele pe care retailerii și comercianții trebuie să le facă.

Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu sunt asociații înființate special pentru a asigura implementarea, gestionarea, operarea și finanțarea sistemul de garanție-returnare (SGR) în România, ca acționari în cadrul RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

Citeste si:
Horia Constantinescu renunță la președinția ANPC în favoarea politicii
Horia Constantinescu renunță la președinția ANPC în favoarea politicii

Sursa foto: tanvi sharma, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Un pas mai aproape de implementarea SGR în România: ne apropiem de numirea oficială a administratorului