Lectură de 2 minute

21 Oct 2020 - Știri și Noutăți

IKEA îți cumpără mobila veche și îți oferă vouchere de cumpărături în schimbul acesteia

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

IKEA, unul dintre cele mai mari lanțuri de mobilier, anunță că va lansa campania BuyBackFriday. Prin intermediul acesteia, clienții pot aduce înapoi mobila pe care nu o mai doresc și vor primi vouchere pentru cumpărături. IKEA intenționează apoi să vindă mobila second-hand. 

Inițiativa nu a fost una fără critici, astfel că mulți s-au grăbit să o eticheteze drept o mișcare de PR, notează Retail Detail.

Campania derulată se adresează vechilor clienți ai IKEA care au cumpărat articole din cadrul magazinului. Cei care au mobilă pe care nu o mai doresc o pot returna retailerului, iar acesta o va răscumpăra pentru a o vinde ulterior în unități dedicate produselor second-hand. De curând, IKEA a deschis un astfel de magazin în primul mall cu articole second-hand din Suedia.

Fii alături de noi la retailArena 2020 - RetailAboveCorona: Retailing in times of crisis pe 27 și 28 octombrie pentru a afla ultimele trenduri din industria de retail și eCommerce. Te poți înscrie gratuit AICI.

Întregul proces de returnare a mobilei uzate se bazează pe verificări în prealabil și prețul returnat este de maxim jumătate din cel de achiziție (50%, 40% sau 30% din valoarea inițială, în funcție de starea obiectelor returnate). Reprezentanții IKEA au precizat că voucherele, valabile tot în cadrul lanțului IKEA, nu vor avea termen de valabilitate, dorindu-se ca astfel clienții să facă cumpărături doar la nevoie.

Condiția pentru validare este ca mobila returnată să fie completă și în condiții bune, adică să nu prezinte urme majore de uzură. Campania BuyBlackFriday urmează să fie lansată în 27 de țări din lume și se va derula în perioada 24 noiembrie - 3 decembrie.

Compania și-a propus ca până în 2021 în fiecare magazin să existe zone dedicate pe care clienții să le folosească dacă doresc să revândă mobila veche sau de unde să poată cumpăra piese recondiționate sau reparate, la prețuri reduse. Ideea face parte din planurile ambițioase prin care retailerul și-a propus să devină "o afacere complet circulară" şi cu "impact pozitiv asupra mediului până în 2030".

Citeste si:
IKEA lansează o nouă linie de accesorii pentru animale de companie
IKEA lansează o nouă linie de accesorii pentru animale de companie

Totuși, unii dintre cei care au remarcat inițiativa s-au grăbit să facă diverse observații. În primul rând, faptul că lansarea campaniei coincide cu sâptâmăna când debutează Black Friday. Mai este și faptul că obiectivele IKEA pentru astfel de promoții, după finalizarea campaniei, creează îndoieli în ceea ce privește eficiența.

IKEA a menționat, totuși, că obiectele care nu vor fi revândute, vor fi fie reciclate, fie donate. Grupul suedez a anunțat de curând că, în ciuda crizei de coronavirus, înregistrează creștere de vânzări pe home&deco online, dar și vânzări mai mici cu 1,5 miliarde euro, în comparație cu anul trecut.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  IKEA îți cumpără mobila veche și îți oferă vouchere de cumpărături în schimbul acesteia