Lectură de 4 minute

03 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Ikea crește prețurile produselor cu 9% din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Ikea își va majora prețurile produselor cu 9% în medie, anul acesta, din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și transport, a declarat Ingka Group, compania care operează majoritatea magazinelor gigantului suedez de mobilă, potrivit France 24.

Anunțul companiei vine după lipsurile alimentate de pandemie și de provocările cu transportul maritim care intensifică inflația și care lovesc economiile la nivel global, consumatorii simțind din ce în ce mai mult efectele.

,,La fel ca multe alte companii, Ikea continuă să se confrunte cu constrângeri semnificative în privința transportului și a materiilor prime, care duc la creșterea costurilor, fără o pauză anticipată în viitorul previzibil. Media creșterii prețurilor Grupului Ingka este de aproximativ 9% la nivel global, cu variații între țările în care este prezent Grupul Ingka, reflectând presiunile inflației, inclusiv problemele legate de mărfuri și lanțul de aprovizionare”, a declarat Ingka Group, holdingul care deține 90% din magazinele Ikea.

Costurile mai mari, resimțite mai ales în America de Nord și Europa, vor trebui acum să fie transferate clienților, în prețul final.

Francizorul Ikea Inter Ikea Group a absorbit costuri în valoare de 250 de milioane de euro (283 de milioane de dolari) pe parcursul anului 2021 din cauza tensiunilor logistice, care au fost exagerate odată cu revenirea cererii după prima fază a pandemiei.

Luna trecută, în decembrie 2021, Inter Ikea a raportat o scădere cu 17% a profiturilor anuale, atribuind scăderea unei creșteri abrupte a prețurilor la transport și la materiile prime. Prețurile transportului de containere sunt la niveluri record după izbucnirea pandemiei, care a perturbat logistica maritimă.

În același timp, francizorul din spatele unuia dintre cei mai mari vânzători de mobilă din lume a raportat vânzări mai mari pentru anul 2021, de până la 25,6 miliarde de euro, în creștere cu opt procente. Însă, o creștere totală a prețurilor la energie, disfuncționalitățile lanțului de aprovizionare și creșterea cererii au determinat o inflație care a afectat compania. În zona euro, inflația a atins 4,9% pe parcursul unui an în noiembrie, un nivel record de la introducerea monedei unice în 1999. În Statele Unite, prețurile au crescut luna trecută cu 6,8% față de noiembrie 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani.

Mobilier la prețuri mai mari

Ikea anunța anul trecut că va lua în leasing mai multe vapoare, va cumpăra containere de transport şi va redirecţiona bunurile între depozitele sale pentru a atenua perturbările din lanţurile de aprovizionare. Acum, retailerul suedez spune că va trebui să transfere o parte din costurile cu majorarea preţurilor la transport şi materii prime către clienţi, deoarece se aşteaptă ca problemele să continue.

Citeste si:
Gebrüder Weiss va crește numărul de vehicule electrice până la finalul anului 22024
Gebrüder Weiss va crește numărul de vehicule electrice până la finalul anului 22024

Ikea a crescut prețurile mobilierului său cu până la 50%, dând vina pe costurile cu lanțul de aprovizionare, într-o mișcare care va amplifica și mai mult îngrijorarea cu privire la creșterea costului vieții. Multe gospodării vor resimți situația când plafonul prețului energiei va fi ridicat în luna aprilie.

Spre exemplu, prețul unui pat pentru copii Kura a crescut cu 14% de la 129 de lire sterline la 150 de lire sterline, în timp ce canapeaua Klippan de la Ikea, unul dintre cele mai populare articole ale magazinului suedez, este cu 20 de lire sterline mai scumpă - o creștere de 11% - la 199 de lire sterline.

Ikea a avertizat la începutul anului 2021 că prețurile produselor vor crește invocând factori precum blocajele în transportul de materii prime din Asia către Europa. Industria mai largă a mobilei a suferit întârzieri semnificative, comerciantul online de mobilă Made.com afirmând că acele comenzi în valoare de până la 45 de milioane de lire sterline au fost amânate, scrie și The Guardian.

Creșterea prețurilor la Ikea vine pe fondul îngrijorării mai ample cu privire la costul vieții, după ce inflația din Marea Britanie a atins un maxim din ultimii 10 ani de 5,1% în noiembrie.

Grupul Ingka (Ingka Holding B.V. și entitățile sale controlate) este unul dintre cele 12 grupuri diferite de companii care deține și operează Ikea în baza unor acorduri de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. Ingka Group are trei domenii de activitate: Ikea retail, Ingka Investments și Ingka Centres. Grupul Ingka este partener în sistemul de franciză Ikea, operând 374 magazine Ikea în 30 de țări. Aceste magazine au avut 839 de milioane de vizite în timpul anului financiar 2019 și 2,6 miliarde de vizite pe platforma www.Ikea.com.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ikea crește prețurile produselor cu 9% din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare