Lectură de 3 minute

25 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Heineken și-a vândut cele 7 fabrici din Rusia cu 1 euro

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Producătorul olandez de bere Heineken și-a finalizat ieșirea din Rusia prin vânzarea operațiunilor sale din această țară către Arnest Group din Rusia pentru suma simbolică de un euro.

Sursa foto: Pixabay

Al doilea mare producător de bere din lume a declarat că tranzacția a primit toate aprobările necesare și că este posibil să se soldeze cu pierderi excepționale de 300 de milioane de euro (324,8 milioane de dolari), scrie ESM.

Heineken și-a anunțat intenția de a ieși din Rusia în martie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, recunoscând că procesul a durat mai mult decât se aștepta.

Multe companii multinaționale s-au înghesuit să părăsească Rusia după ce Occidentul a impus sancțiuni fără precedent Moscovei, dar Kremlinul a ripostat prin confiscarea unor active.

Unele companii străine care încearcă să iasă din Rusia se confruntă cu un salt mare al costurilor, deoarece Moscova cere reduceri mai mari ale prețurilor activelor pe care doresc să le vândă, au declarat trei persoane care au cunoștință de acest lucru.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret în iulie pentru a prelua controlul asupra filialei rusești a producătorului francez de iaurt Danone, împreună cu participația companiei de bere Carlsberg la un producător local de bere.


Un proces „extrem de complex”

Întrebat dacă experiențele Danone și Carlsberg au sporit urgența pentru Heineken de a încheia o tranzacție, van den Brink a declarat ca „preocuparea noastră a crescut, dar nu și urgența.

„Asta a arătat că există un risc real de naționalizare și tot ce poți face este să încerci să fii stăpân pe soarta ta". a mai adăugat Brink.

Citeste si:
Încă o tranzacție uriașă în retail: ARA Europe & Gheorghe Iaciu vând parcul comercial Doraly Expo Market către dezvoltatorul de spații logistice WDP
Încă o tranzacție uriașă în retail: ARA Europe & Gheorghe Iaciu vând parcul comercial Doraly Expo Market către dezvoltatorul de spații logistice WDP

El nu a vrut să intre în detalii cu privire la motivul pentru care căutarea unui cumpărător a durat mai mult decât se aștepta, numind procesul "extrem de complex".

"Suntem fericiți că am găsit un cumpărător potrivit. Credem că este o parte de încredere... Suntem fericiți că acest proces se încheie și că putem părăsi Rusia", a conchis acesta.

Heineken avea șapte fabrici de bere în Rusia și 1.800 de angajați, care vor primi garanții de angajare pentru următorii trei ani.

Producătorul olandez de bere și-a retras marca Heineken din Rusia anul trecut, iar producția de Amstel urmează să fie eliminată treptat în termen de șase luni.

Heineken, fără opțiunea de a răscumpăra afacerea

Heineken a declarat că acordul, fără opțiunea de a răscumpăra afacerea, include o licență de trei ani pentru unele mărci regionale mai mici, pentru care Heineken nu va oferi sprijin pentru marcă și nu va primi niciun fel de venituri.

Arnest Group deține o importantă afacere de ambalare a dozelor și este cel mai mare producător rus de aerosoli, precum și comercializează produse cosmetice și de uz casnic.

Heineken a declarat că tranzacția va avea un impact neglijabil asupra perspectivelor sale pentru întregul an.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Heineken și-a vândut cele 7 fabrici din Rusia cu 1 euro