Lectură de 2 minute

09 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Guvernul spaniol a propus un proiect de lege ce prevede amenzi de până la 60.000 de euro pentru risipa alimentară

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Guvernul spaniol a inițiat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, care prevede amenzi ce vizează în principal restaurantele și magazinele care aruncă alimentele și cere ca operatorii economici să le ofere clienților pungi sau recipiente în care să depoziteze resturile, informează The Guardian. 

Scopul proiectului de lege, adoptat marți de guvernul spaniol, este de a reduce aproximativ 1.300 de tone de alimente anual din țară, spune Luis Planas, ministrul Agriculturii din Spania. Proiectul de lege urmează să meargă în Parlament pentru aprobare, iar Guvernul speră ca noua lege să intre în vigoare până la cel târziu începutul anului 2023. Guvernul spaniol urmează exemplul Franței și Italiei.

Proiectul de lege prevede amenzi între 2.000 şi 60.000 de euro pentru nerespectarea acestor măsuri. Consumatorii nu vor fi supuşi amenzilor, ci vor fi vizaţi de campanii de sensibilizare. Legislația se va baza pe campanii de educare mai degrabă, decât pe schimbarea comportamentului domestic.

,,Într-o lume în care foamea și malnutriția încă există, acestea sunt subiecte care apasă pe consțiința tuturor. Legislația este un instrument judiciar care ar permite guvernului să abordeze ineficiențele din lanțurile de aprovizionare și să ajute rezultatele economice, etice și legate de mediul înconjurător'', a mai spus Planas, potrivit The Guardian.

Proiectul de lege include, de asemenea, măsuri prin care forțează supermarketurile și restaurantele să lucreze cu organizațiile și băncile de alimente pentru a preveni și limita risipa alimentară. Business-urile mici și mari implicate în lanțul alimentar vor trebui să realizeze planuri prin care să prevină risipa, cu prioritizare pe donarea alimentelor până la data de best-before.

În cazul fructelor supracoapte, proiectul de lege sugerează transformarea lor în produse precum gemuri și sucuri sau pot fi folosite pentru hrana animalelor sau producerea de îngrășăminte și fertizatori, mai scrie publicația.

Restaurantele vor trebui să pună la dispoziția clienților recipiente pe care să le poată folosi pentru a lua acasă mâncarea pe care nu au mâncat-o, în ideea de a impune un obicei în Spania.

Un raport recent al ONU arată că aproape un miliard de tone de alimente sunt irosite la nivel global în fiecare an, în timp ce miliarde de oameni suferă de foame sau nu își permit o dietă sănătoasă. Risipa alimentelor este legată de aproximativ 10% din emisiile care provoacă încălzirea climatică.

Citeste si:
PwC: ANAF utilizează intensiv e-transport și e-factura pentru a colecta bani din amenzi
PwC: ANAF utilizează intensiv e-transport și e-factura pentru a colecta bani din amenzi

Sursa foto: Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Guvernul spaniol a propus un proiect de lege ce prevede amenzi de până la 60.000 de euro pentru risipa alimentară