Lectură de 4 minute

30 Sep 2021 - Știri și Noutăți

Guvernul României a suplimentat cu peste 500 milioane euro fondurile nerambursabile destinate companiilor

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Guvernul României a suplimentat cu peste 500 milioane euro fondurile nerambursabile destinate investițiilor, ce pot fi obținute prin ajutorul de stat reglementat de HG 807/2014, care susține proiectele ce vizează dezvoltarea sau creșterea producției pentru majoritatea companiilor și sectoarelor din economia României. Constructorii pot primi până la 37,5 milioane de euro pentru utilaje și producție, potrivit companiei de consultanță REI Finance Advisors.

Executivul a publicat luna aceasta Revizia 5 din Ghidul Solicitantului pentru proiectele de finanțare prin ajutor de stat reglementat de HG 807/2014, ce oferă sprijin de până la 50% din valoarea investițiilor, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro.

În acest fel, plafonul de finanțare a fost extins cu încă 550 milioane de euro, urcând valoarea totală a fondurilor de la circa 1 miliard euro la 1,45 miliarde euro, în timp ce noi domenii de activitate din industria construcțiilor au fost incluse pe lista eligibilității.

„Dacă până în prezent ajutorul de stat putea fi obținut de companii cu activitate în industria construcțiilor producătoare și prelucrătoare, de luna aceasta, pe lista eligibilității se numără și constructorii de drumuri și lucrări rezidențiale, coduri CAEN 41, 42 sau 43 – respectiv Construcții de clădiri, Lucrări de geniu civil sau Lucrări speciale de construcții”, explică Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Retail jobs

Secțiunea cod CAEN F „Construcții” include lucrări noi, reparații, completări și modificări, ridicarea de clădiri sau structuri din prefabricate pe șantier și, de asemenea, construcțiile cu caracter temporar. Construcții generale reprezintă realizarea de clădiri de locuințe, clădiri pentru birouri, magazine și alte clădiri publice și utilitare, clădiri pentru ferme etc. sau construcții inginerești (de geniu civil), cum ar fi autostrăzi, străzi, poduri, tuneluri, căi ferate, aerodromuri, porturi, lucrări hidrotehnice, sisteme de irigație, sisteme de canalizare, dispozitive industriale, conducte și linii electrice, baze sportive etc.

Reparația clădirilor, pe lista finanțărilor nerambursabile

Sunt incluse, de asemenea, activitățile de reparații a clădirilor și a lucrărilor de geniu civil. Aceasta secțiune include construcțiile de clădiri (diviziunea 41), lucrările de geniu civil (diviziunea 42), precum și activități speciale de construcții, atunci când sunt efectuate ca o parte a procesului de construcție(diviziunea 43).

„Pe lângă suplimentarea fondurilor și adăugirile de noi coduri CAEN, Guvernul a decis că verificarea la fața locului a existenței activelor și a conformității declarațiilor/documentelor aferente cheltuielilor efectuate de firmele beneficiare se va suspenda până pe 31 decembrie 2021, lucru care simplifică și mai mult procesul de obținere a Acordului de Finanțare. Practic, nu va mai fi necesară justificarea cheltuielilor, respectiv detalierea echipamentelor ce urmează a fi achiziționate, acest proces urmând să fie realizat ulterior. Vedem un apetit și mai ridicat din partea companiilor de construcții, ca urmare a modificărilor apărute”, a mai punctat Roxana Mircea.

HG 807/2014, singura sursă de finanțare cu componentă nerambursabilă pentru investiții disponibilă

Schema reglementată de HG 807/2014 este singura sursă de finanțare cu componentă nerambursabilă pentru investiții disponibilă în acest moment, pe care există sesiune deschisă și se pot depune proiecte în mod continuu până la 31 decembrie 2023 și care se pot implementa gradual, până la 31 decembrie 2028. Achizițiile pot fi demarate și imediat după ce s-a depus planul de afaceri la Minister și s-a derulat procedura de achizție. Nu este nevoie să se aștepte emiterea Acordului încă 3-4 luni, decât dacă beneficiarul dorește acest lucru.

Citeste si:
Start-upul românesc Flip se extinde în Bulgaria
Start-upul românesc Flip se extinde în Bulgaria

Schema acordă 10% finanțare nerambursabilă pentru proiectele implementate în București, 35% - Ilfov și Vestul țării (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) și 50% finanțare nerambursabilă în restul județelor țării.

Start-up-urile și IMM-urile, eligibile pentru finanțare

Eligibile pentru finanțare sunt atât start-up-uri, deținute de acționari care nu mai sunt implicați în alte companii ce activează în același domeniu, IMM sau companii mari, cu mii de angajați. Condiție ar fi ca aplicanții să fi înregistrat profit în cel puțin unul din ultimii 3 ani de activitate.

Pe lista cheltuielilor eligibile se numără investițiile noi, construirea de clădiri de la 0, extinderea clădirilor existente sau o simpla achiziție de echipamente care să conducă la diversificarea produselor societății, creșterea capacității sau schimbarea fluxului tehnologic. Nu este posibilă renovarea de clădiri sau achiziția de clădiri deja existente.

REI Finance Advisors este o companie de consultanță din România, specializată în atragerea de finanțări nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat, cu 9 birouri regionale.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Guvernul României a suplimentat cu peste 500 milioane euro fondurile nerambursabile destinate companiilor