Lectură de 3 minute

30 Sep 2020 - Știri și Noutăți

Proprietarul fabricilor Arctic, grupul Arçelik, devine neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Compania Arçelik, proprietarul fabricilor de electrocasnice Arctic, a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, cu propriile sale credite de carbon. Grupul Arçelik, prezent în România prin producătorul de electrocasnice Arctic, face astfel un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Grupul Arçelik desfășoară operațiuni în aproape 150 de țări, iar în România este prezent prin producătorul de electrocasnice Arctic, cu două fabrici, la Găești și la Ulmi, unde sunt produse frigidere, respectiv mașini de spălat.

Dezvoltând produse care utilizează mai puține resurse, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite pentru 2030, Arçelik marchează o etapă importantă în eforturile privind sustenabilitatea.

„În cadrul proiectului de finanțare a carbonului pentru frigidere eficiente din punct de vedere energetic din Turcia, între 2013 și 2018, am obținut dreptul reducerii unor emisii echivalente a 305.407 tone de CO2. Cu acest credit de carbon, pe care l-am obținut prin introducerea pe piața turcă a frigiderelor inovatoare cu un nivel ridicat de eficiență energetică, am realizat o schimbare semnificativă a modelului de business spre tehnologizare, astfel încât facilitățile noastre de producție globale* vor deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în anii fiscali 2019 și 2020. Pentru noi, sustenabilitatea este atât o necesitate pentru viitor, cât și un model de afaceri profitabil”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

Proiectul de finanțare a carbonului a fost inițiat de Arçelik, sub îndrumarea GAIA Carbon Finance în 2013. Creditul de 305.407 tone de CO2 obținut de Arçelik va fi utilizat pentru a compensa emisiile sale directe și indirecte generate în instalațiile de producție globale în 2019. Astfel, va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, în anii fiscali 2019 și 2020.

Fabrica Arctic de mașini de spălat de la Ulmi combate schimbările climatice

În România, fabrica de mașini de spălat de la Ulmi, inaugurată în urmă cu un an, contribuie semnificativ la combaterea schimbărilor climatice. Unitatea de producție integrează inovații tehnologice, fiind axată pe reciclare și utilizarea eficientă a resurselor.

Datorită unor sisteme performante de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, o cantitate de apă echivalentă cu consumul a 450 de gospodării se reciclează aici anual. În același timp, fabrica reușește să reducă cu 363 tone emisiile anuale de CO2, prin intermediul unui sistem fotovoltaic care produce 1 milion kWh/an.

Unitatea de producție este prima fabrică Industry 4.0 din România care a primit certificatul LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design), document care îi atestă performanțele în domeniul producției sustenabile.

Citeste si:
Turcii care au preluat Arctic vin și cu soluții de plată în România, cu o investiție de 7 milioane de euro
Turcii care au preluat Arctic vin și cu soluții de plată în România, cu o investiție de 7 milioane de euro

Arçelik intenționează să continue proiectul de finanțare a carbonului încă 4 ani și să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diferite investiții în energie regenerabilă și supravegherea atentă a propriilor eforturi ce privesc reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Arçelik se va concentra pe următoarele practici:

  • investiții în sisteme de energie regenerabilă în propriile locații de producție;
  • obiectiv pentru 2030: instalarea a 15 MW de sisteme de energie regenerabilă;
  • achiziționarea de energie electrică din surse regenerabile documentate;
  • obiectiv pentru 2030: achiziționarea a 100% din energia electrică din surse regenerabile documentate în unitățile globale de producție, acolo unde permite piața;
  • investiții în proiecte de eficiență energetică în producție;
  • obiectiv pentru 2030: reducerea consumului de energie necesar creării unui produs cu 45% (comparativ cu valoarea inițială din 2015 în operațiunile din Africa de Sud, Rusia, Turcia, România, China, Thailanda și Pakistan).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Proprietarul fabricilor Arctic, grupul Arçelik, devine neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon