Lectură de 3 minute

28 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Grâul ajunge la cel mai mare preț într-un deceniu. România și Franța, cei doi mari exportatori ca alternativă după invazia Rusiei în Ucraina

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Grâul se pregătește să ajungă la cel mai mare nivel zilnic din 2012 până în prezent, din cauza problemelor de aprovizionare. Contractele futures pe porumb din Chicago cresc cu 3,7%, iar prețurile la soia cresc cu 2,5%, scrie Reuters.  Astfel, exportatorii de cereale caută alte surse de grâu și porumb, deoarece invazia rusă întrerupe livrările ucrainene, producătorii din Uniunea Europeană, România și Franța, fiind folosiți pentru a acoperi unele încărcături din apropiere, au declarat comercianții.

România și Franța reprezintă aproximativ 29% din exporturile mondiale de grâu, 19% din livrările mondiale de porumb și 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui.

România, un important furnizor de cereale care, ca și Ucraina, exportă prin Marea Neagră, dar în afara zonei de conflict, a fost văzută ca o opțiune evidentă de rezervă pentru comercianți, potrivit Reuters.

Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut luni și au fost programate pentru cel mai mare nivel într-o zi din ultimii zece ani, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a redus livrările din una din cele mai mari regiuni exportatoare din lume. Porumbul a crescut cu peste 3%, în timp ce soia a crescut cu 2,5%. Cel mai activ contract de grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) a crescut cu 6,1%, la 9,12 dolari per bushel (obroc) după ce a urcat inițial cu aproximativ 8%, până la 9,35 dolari per bushel. Porumbul a crescut cu 3,7%, la 6,80 dolari per bushel, iar soia a crescut cu 2,5% la 16,24-1/2 dolari per bushel.

Comercianții au spus că aproximativ 400.000 până la 500.000 de tone de grâu românesc și 200.000 până la 300.000 de tone de porumb românesc au fost cumpărate de când au început luptele din Ucraina, în mare parte pentru expediere sau încărcare imediată în martie și aprilie. Ucraina este un exportator cheie de grâu către importatorii din Orientul Mijlociu și din Marea Mediterană, inclusiv Egipt, Turcia, Italia și țări africane.

Se crede că o parte din cerere acoperă vânzările recente către Algeria, o destinație în care ucrainenii și alte origini din Marea Neagră au câștigat cotă de piață. Exporturile masive de porumb ale Ucrainei furnizează clienți printre care China, Spania, Țările de Jos, Iran și Coreea de Sud. Pe lângă porumbul românesc, firmele comerciale au rezervat cel puțin câteva vase mici de porumb francez pentru a acoperi transporturile din apropiere către destinațiile UE.

Importatorii au întrebat și despre grâul german, dar prețurile ridicate au descurajat achizițiile semnificative, au adăugat comercianții.

„Problemele legate de întreruperea aprovizionării cu grâu și porumb devin serioase din regiunea Mării Negre. Porturile din Ucraina s-au închis, iar Rusia se confruntă cu dificultăți în export”, a spus un comerciant de cereale din Singapore, la o companie internațională de comerț cu cereale, care aprovizionează Asia, potrivit Reuters.

Citeste si:
PwC: ANAF utilizează intensiv e-transport și e-factura pentru a colecta bani din amenzi
PwC: ANAF utilizează intensiv e-transport și e-factura pentru a colecta bani din amenzi

Exporturile rusești ale tuturor mărfurilor, de la petrol și metale la cereale, vor fi grav perturbate de noi sancțiuni occidentale, dând o lovitură economiei Rusiei și dăunând Occidentului printr-o creștere a prețurilor și a inflației, au spus comercianții și analiștii pentru Reuters.

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au fost raportate explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Kiev, Harkov, Odesa, Mariupol, Nipru și Kramatorsk.

Sursa foto: Pixabay

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Grâul ajunge la cel mai mare preț într-un deceniu. România și Franța, cei doi mari exportatori ca alternativă după invazia Rusiei în Ucraina