Lectură de 2 minute

16 Sep 2022 - Știri și Noutăți

GfK: Avans de aproape 8% al consumului casnic FMCG în primul semestru

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (FMCG) au crescut cu 7.7% în România în primele șase luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, avans ce vine exclusiv din inflație, arată datele GfK Consumer Panels & Services.

Inflația a fost prezentă în aproape 9 din 10 categorii FMCG monitorizate. „Interesant de subliniat este faptul că fenomenul de downtrading ia amploare: în tot mai multe categorii observăm că shopperii se orientează către produse mai ieftine pentru a-și ține cheltuielile gospodăriei sub control, în contextul creșterii prețurilor. Acest fenomen s-a observat încă din ultimul trimestru al anului 2021, când inflația începuse deja să-și accelereze creșterea”, comentează Diana Scăunașu, Consumer Panel Director în cadrul GfK România.

În acest context, creșterea pieței FMCG la semestru a venit aproape exclusiv din segmentul de mărci private ale retailerilor – atât Private Labels Premium, cât și Private Labels Budget – și din Economy Brands. De partea cealaltă, brandurile premium ale producătorilor au avut o creștere de circa 5% în H1 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, sub rata inflației, și o contribuție marginală la avansul pieței, mai arată datele GfK Consumer Panel.

Cota de piață a mărcilor private este estimată în prezent la puțin peste 25% din total FMCG, din punct de vedere valoric.

Cu toate acestea, încă există premiumizare în anumite categorii, precum cafeaua boabe și cafeaua măcinată, iaurturi, deserturi pe bază de lapte, pet food (hrana pentru animalele de companie), specialități de brânză etc.

Discounterii, favorizați de contextul actual

La nivelul canalelor de vanzare, discounterii continuă să conducă detașat în topul creșterilor valorice cu un avans de peste 16%, în timp ce hypermarketurile și comerțul tradiîional au avansat cu ritmuri între 4-5%, iar supermarketurile au stagnat. Datele GfK Consumer Panel mai arată că 70% din creșterea valorică a discounterilor în primul semestru a fost generată de mărcile private ale acestora. Discounterii iau din cota de piață a celorlalte canale de vânzare, în special a comerțului tradițional, pe fondul expansiunii rețelelor. Aceste magazine au crescut atât la nivel național, cât și în București și Ilfov.

„În primul semestru al anului, hypermarketurile, discounterii și magazinele moderne de proximitate au crescut în principal prin atragerea de noi cumpărători și prin majorarea valorii coșului mediu în aceste magazine - creștere ce vine preponderent din inflație”, explică Diana Scăunașu.

Despre metodologie

GfK Consumer Panel este un studiu de tip continuu care monitorizează comportamentul de cumparare al familiilor din România pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, format din 6000 de gospodării. Datele sunt colectate prin scanarea codurilor de bare ale produselor aduse acasă, indiferent de canalul de achiziţie.

Citeste si:
Studiu Kantar: Brandurile nu îi inspiră pe români să se comporte mai sustenabil
Studiu Kantar: Brandurile nu îi inspiră pe români să se comporte mai sustenabil

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  GfK: Avans de aproape 8% al consumului casnic FMCG în primul semestru