Lectură de 3 minute

12 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Frații Pavăl, în topul tranzacțiilor imobiliare în 2022. Câți bani au investit proprietarii Dedeman

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Pe parcursul anului 2022, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult față de 2021, din care aproape 600 milioane de euro reprezintă volumul tranzacţionat numai în trimestrul 4, se arată într-un raport realizat de compania de consultanță JLL România.

Sursa foto: Dedeman

Un puternic factor influențator au fost achizițiile grupului Pavăl Holding, care au reprezentat aproape 37% din totalul anual, ceea ce ar însemna un volum de circa 462 de milioane de euro. Practic, potrivit datelor JLL România, creșterea față de anul 2021 a fost asigurată aproape în întregime de tranzacțiile grupului deținut de proprietarii retailerului Dedeman.

Datele de la JLL România sunt în acord și cu cele indicate de cei de la Fortim TA, divizia de consultanță imobiliară a BNP Paribas, care afirmau, la finele anului trecut că, Pavăl Holding este lider al achizițiilor de proiecte de birouri, cu achiziții de active în valoare de 854 milioane de euro în decursul ultimilor cinci ani dintre care 467 milioane euro doar în 2022. În topul celor mai mari proprietari de pe piața locală, se poziționează pe locul doi, după Globalworth, la sfârșitul anului 2022.

Una dintre tranzacțiile realizate de Pavăl Holding a fost achiziția primei faze a proiectului office U•Center din zona Tineretului din București, un proiect evaluat la 170 de milioane de euro, dezvoltat de Forte Partners dar despre care s-a speculat că a fost cumpărat cu 90 de milioane de euro, valoarea oficială a tranzacției nefiind confirmată de părțile implicate.

Referitor la evoluția din acest an, consultanții în imobiliare spune că, în lipsa unor tranzacții cu portofolii și sub influența trendurilor globale și regionale care, deși cu întârziere, se manifestă și în România, pentru 2023 ne așteptăm la un volum ce nu va depăși media ultimilor ani, de aproximativ 8-900 milioane euro.

În ceea ce privește yield-urile (randamentele), atât la nivel regional, cât și local se manifestă o tendință de creștere pe fondul costurilor de finanțare și aversiunii la risc mărite.

În cursul celui de-al patrulea trimestru randamentele prime în România au crescut pentru piața de birouri de la 6,75% la 7,00%, în timp ce pe segmentul de centre comerciale și de spații industriale s-au menținut la 7,25%, respectiv 7,50%.

“Este important de remarcat că modificarea înregistrată la nivelul regiunii este mai pronunțată. În Polonia, de exemplu, cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est, putem observa o creștere semnificativă a randamentelor pe parcursul acestui an, de 75 bps pentru sectorul de birouri și de industrial și de 50 bps pentru sectorul retail, până la 5,25%, respectiv 5,75%.

Citeste si:
Frații Pavăl vor deschide magazinul Dedeman cu numărul 60. Când va fi inagurată noua unitate
Frații Pavăl vor deschide magazinul Dedeman cu numărul 60. Când va fi inagurată noua unitate

Aceste creșteri ale randamentelor vor fi contrabalansate parțial de creșterea chiriilor, în special în perspectiva indexărilor cu rata inflației, care a atins un nivel record”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Birourile au rămas în topul tranzacțiilor

În 2022, sectorul de birouri a continuat să ocupe prima poziție ca pondere în volumul tranzacțiilor, cu aproape 63% (784 milioane de euro), fiind urmat de retail, cu aproximativ 24% (305 milioane de euro) și de industrial, cu aproximativ 8,5% (106 milioane de euro).

Bucureștiul a concentrat în 2022 nu mai puțin de 75% din totalul tranzacţiilor înregistrate în România, cu o valoare cumulată de aproximativ 940 milioane de euro.
Din punctul de vedere al sursei capitalului investitorilor, pentru prima dată în istoria pieței institutionale moderne, cea mai pare pondere au avut-o în 2022 investitorii români, cu 52% din total, fiind urmați de cei din Africa de Sud (20%), Austria (10%) și Belgia (8,5%).

“În continuare, având în vedere condițiile curente din piață, investitorii care au capital propriu și nu au nevoie de finanțare bancară vor avea un avantaj competitiv important, iar proprietățile care beneficiază de finanțare bancară transferabilă către un potențial cumpărător vor fi semnificativ mai lichide”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Frații Pavăl, în topul tranzacțiilor imobiliare în 2022. Câți bani au investit proprietarii Dedeman