Lectură de 3 minute

02 Mai 2023 - Știri și Noutăți

[FOTO] Când va avea loc primul târg slow food, cu produse locale, din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Produse eco de la fermă, cârnați de Pleșcoi, vin bio, brânzeturi artizanale și multe povești gastronomice din Ținutul Buzăului îi vor încânta pe gurmanzi la prima ediție a Pieței Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, în vecinătatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiană Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroioși din Scorțoasa.
 

Sursa foto: Piata Artizanilor/ Slow Food Buzău Land

Târgul, organizat de comunitatea Slow Food Buzău Land, în colaborare cu Asociația Ținutul Buzăului (care reprezintă Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului), are ca scop promovarea zonei ca destinație gastronomică, precum și susținerea micilor producători locali și a proprietarilor de pensiuni care oferă turiștilor hrană sănătoasă, produsă cu ingrediente locale și având grijă față de mediul înconjurător.

Timp de două zile, vizitatorii pieței vor putea degusta produse renumite precum cârnații de Pleșcoi, picantul babic, covrigii de Buzău, vinul de Dealu Mare, dar și multe alte preparate culinare delicioase pregătite de restaurantele pensiunilor din zonă, multe dintre ele urmând rețete tradiționale, transmise din generație în generație. De la legume, fructe, specialități de miere, gemuri, zacuscă, brânzeturi maturate, mezeluri și până la băuturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locală (printre care faimoasa „Colți Amber Ale” și miedul), toți producătorii au în comun o abordare prietenoasă cu mediul și respectarea principiilor slow food.

Piața Artizanilor este primul târg din România care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind uși vechi și alte materiale de construcție pentru a oferi o modalitate mai durabilă și mai ecologică de prezentare a produselor.

Pe parcursul celor 2 zile de târg, vizitatorii pot face cunoștință cu micii producători și afla despre metodele lor de preparare, având totodată ocazia să vizioneze o expoziție geologică la standul dedicat Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului. Piața va găzdui, de asemenea, artiști locali și o expoziție de produse meșteșugărești care are ca scop evidențierea talentului artistic din cadrul comunității și sensibilizarea cu privire la importanța susținerii artizanilor din regiune. Pe lângă expozițiile de produse alimentare și de artă, Piața Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.

Cu ocazia Pieței Artizanilor, Asociația Ținutul Buzăului lansează online prima ediție a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulată "Ținutul, bucată cu bucată" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului.

Comunitatea Slow Food Buzău Land reunește fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice și restaurante de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului și din împrejurimi, dar și iubitori de hrană sănătoasă și sustenabilă. Comunitatea este acreditată oficial și face parte din rețeaua internațională eco-gastronomică Slow Food, cu peste 100.000 de membri în întreaga lume.

Slow Food Buzău Land este o platformă de promovare a producției artizanale de alimente de calitate, care respectă cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase și sănătoase, 2. producție care nu dăunează mediului înconjurător și 3. prețuri corecte pentru consumatori și echitabile pentru micii producători.

Asociația Ținutul Buzăului este organizația care manageriază Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București. Este o organizație non-guvernamentală care derulează proiecte de dezvoltare durabilă, implicare civică, educație, economie și protecția mediului. În perioada 2020-2022, alături de Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București, Asociația Ținutul Buzăului a realizat demersurile pentru dobândirea statutului de Geoparc Internațional UNESCO pentru acest teritoriu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [FOTO] Când va avea loc primul târg slow food, cu produse locale, din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului