Lectură de 2 minute

17 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Filialele din Rusia ale companiilor Danone și Carlsberg au trecut sub controlul Moscovei

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Rusia a preluat controlul asupra filialelor rusești ale producătorului de iaurt Danone și ale companiei de bere Carlsberg. Unitățile au fost plasate în "gestiunea temporară" a statului, conform unui nou ordin semnat de președintele rus Vladimir Putin.

Sursa foto: Danone

Moscova a introdus la începutul acestui an norme care îi permit să confiște activele firmelor din țările "neprietenoase", după ce multe companii au încetat să mai facă afaceri în Rusia în urma invaziei din Ucraina. Danone și Carlsberg se aflau în proces de vânzare a operațiunilor lor din Rusia, notează BBC.

Ordinul de duminică plasează acțiunile Danone Rusia și ale fabricii de bere Baltika Breweries, deținută de Carlsberg, sub controlul agenției imobiliare ruse Rosimushchestvo.

Danone, cu sediul în Franța, care a început procesul de vânzare a activităților sale din Rusia în octombrie anul trecut, a declarat că "investighează în prezent situația". Firma a adăugat că "se pregătește să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile în calitate de acționar al Danone Rusia și pentru a asigura continuitatea operațiunilor afacerii".

Pe de altă parte, Carlsberg a precizat că nu a primit "nicio informație oficială din partea autorităților ruse cu privire la decretul prezidențial privind consecințele pentru Baltika Breweries". În plus, producătorul danez de bere a mai spus că a finalizat un "proces amplu" pentru a separa unitatea din Rusia de restul companiei. Luna trecută, compania a semnat un acord de vânzare a Baltika Breweries, dar nu a finalizat încă tranzacția.

Operațiunea Danone din Rusia este cea mai mare companie de produse lactate din țară, cu aproximativ 8.000 de angajați. S-a estimat că vânzarea afacerii ar duce la o pierdere de 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari; 860 milioane de lire sterline) pentru Danone.

Între timp, Baltika, subsidiara Carlsberg, produce unele dintre cele mai cunoscute mărci de bere din Rusia, cu 8.400 de angajați în opt fabrici, potrivit site-ului Carlsberg.

Citeste si:
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Filialele din Rusia ale companiilor Danone și Carlsberg au trecut sub controlul Moscovei